14.03.2020
OVERZICHT: Alle manieren waarop het coronavirus de filmsector al heeft getroffen
De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen voor de globale filmsector. Bioscopen gaan dicht, releases worden uitgesteld, evenementen worden afgelast en opnames worden stilgelegd. Een overzicht:
- Het begon in China waar sinds eind januari alle cinemazalen gesloten zijn. Daardoor liep de lokale box-office in de eerste twee maanden van het jaar al ruim twee miljard dollar mis.
- Toen de crisis op zijn einde liep, werden de bioscopen voorzicht terug geöpend. Dat verliep echter niet zonder slag of stoot. Door het gebrek aan nieuwe releases moesten er bovendien oudere blockbusters vertoond worden.
- Kort nadat alle Avengers-films en Avatar aan het aanbod werden toegevoegd, gingen alle cinema’s op bevel van de overheid echter weer dicht.
- In de rest van de wereld, waaronder België en Italië, leken extra maatregelen tijdelijk te volstaan. Uiteindelijk ging in België toch alles dicht, zowel stadsbioscopen als ketens, net als in Australië en vele andere landen.
- In de VS vonden de ketens AMC en Regal Cinemas er tijdelijk iets anders op. Kort daarop gingen alle bioscopen in New York en Los Angeles dicht, net als alle filialen van AMC, Regal Cinemas, Alamo Drafthouse, Landmark Theatres en Cinemark.
- Alamo Drafthouse richtte een fonds van twee miljoen dollar op om zijn werkloos personeel te steunen en ook de Amerikaanse National Association of Theatre Owners en Netflix droegen hun steentje bij. Er werd echter ook naar de overheid gekeken.
- Die richtte een fonds van twee biljoen dollar op, waarvoor ook de bioscoopsector in aanmerking zou komen tot vreugde van de NATO.
- Volgens hen zou het ook niet lang duren voor mensen na de coronacrisis terug naar de bioscoop zouden gaan. Een peiling vertelde echter een ander verhaal en de filmzomer leek ten dode opgeschreven.
- Hoe dan ook werden tal van releases uitgesteld. No Time to Die was de eerste die eraan moest geloven en daarna volgden in sneltempo Peter Rabbit 2: The Runaway, A Quiet Place Part II, F9, Mulan, The New Mutants en Antlers en meer.
- Later volgden Black Widow, The Woman in the Window, het trio horrorfilms Antebellum, Run en Spiral, Minions: The Rise of Gru, Wonder Woman 1984, Scoob, In the Heights, Malignant, Ghostbusters: Afterlife en Morbius.
- Universal besliste dan weer om films als The Invisible Man, Emma, The Hunt en Trolls World Tour tegelijkertijd in de bioscoop en op video-on-demand uit te brengen.
- Ook de digitale releases van Star Wars: The Rise of Skywalker, Birds of Prey, The Gentlemen, Bloodshot, Onward, Bad Boys for Life, Sonic the Hedgehog, de Zilveren Beer-winnaar Never Rarely Sometimes Always en meer werden vervroegd.
- Volgens de Amerikaanse vereniging van bioscoopuitbaters wordt dat echter niet de nieuwe norm. Ze uitten kritiek op Universal en regisseurs Christopher Nolan en Scott Cooper hield een pleidooi om de bioscoopervaring te beschermen.
- Ondertussen staken ook in Zweden, Italië, België en zelfs Frankrijk video-on-demand-initiatieven de kop op. In de VS werd Onward alvast een hit in de huiskamer.
- Ook heel wat evenementen werden geschrapt zoals een persmoment voor de introductie van Disney+ in Europa, de Amerikaanse South by Southwest– en Tribeca-festivals en de beurzen CinemaCon en WonderCon.
- In België werden het Leuvense Docville, het Gentse Courtisane-festival en het Brussels International Fantastic Film Festival afgelast. Het MOOOV Filmfestival schakelde dan weer over op een online editie.
- Verder moesten ook Canneseries, een eerbetoon aan Julie Andrews van het American Film Institute, de glamoureuze lancering van de streamingdienst Quibi, de gamebeurs E3, de Kid’s Choice Awards, de uitreiking van de Razzies en meer eraan geloven.
- Ondertussen keek Cannes de kat uit de boom. Hoewel het festival niet verzekerd is tegen afgelasting door epidemieën en pandemieën bleef de organisatie optimistisch.
- Aanvankelijk zou er pas in april een beslissing vallen, maar uiteindelijk werd het festival reeds in maart uitgesteld. Mogelijk gaat het onder druk van de internationale filmsector toch nog deze zomer door.
- Juryvoorzitter Spike Lee keurde de beslissing alvast goed en het Palais des Festivals werd tijdelijk ingezet als daklozenopvang. Een voorstel om het festival online te houden op YouPorn sloeg de organisatie dan weer af.
- Ook veel film- en tv-producties zijn getroffen door het virus. In China liggen ze sinds begin februari stil en kon bijvoorbeeld de shoot van Wong Kar Wais tv-reeks Blossoms niet doorgaan. Een docu vanuit het in quarantaine geplaatste Wuhan ging viraal.
- Toen COVID-19 ook in Noord-Italië lelijk begon huis te houden, werden de Italiaanse draaidagen van de zevende Mission: Impossible-film en de Netflix-thriller Red Notice afgeblazen.
- Later kwamen ook de Praagse opnames van de Marvel-serie The Falcon and the Winter Soldier in het gedrang en ging de regisseur van de Marvel-film Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings vrijwillig in quarantaine. Hij testte negatief.
- In Australië raakte Tom Hanks besmet met het coronavirus op de set van Baz Luhrmanns Elvis Presley-biopic. De film werd on hold gezet en de acteur gaf regelmatig updates vanuit quarantaine. Uiteindelijk mocht hij terug naar huis.
- Ook Bondgirl Olga Kurylenko, Idris Elba, Game of Thrones-acteurs Kristofer Hivju en Indira Varma en Daniel Dae-Kim raakten besmet en deden een oproep om thuis te blijven. Harvey Weinstein testte dan weer positief op het coronavirus in de gevangenis.
- Het coronavirus eiste ook dodelijke slachtoffers in de filmwereld zoals acteur Mark Blum en dialectcoach Andrew Jack.
- Disney, Apple, Netflix en Universal schortten alle producties op, waardoor de releasedata van onder meer The Little Mermaid, het vierde seizoen van Stranger Things en Jurassic World: Dominion mogelijk gaan wijzigen.
- Warner Bros., de enige grote Hollywood-studio die nog geen films uitstelde, leek aanvankelijk geen enkele shoot stil te leggen. Ook de promotie van Wonder Woman 1984, gepland voor begin juni, werd niet onderbroken.
- Later besliste de studio toch om de opnames van onder meer The Batman, de vierde Matrix-film en de derde Fantastic Beasts-film uit te stellen.
- Terwijl er voor meeste grote studiofilms op een paar weken uitstel gerekend wordt, zette Sony de gameverfilming Uncharted voor maar liefst zes weken on hold.
- Onder druk van de Director’s Guild of America betaalden de grote Hollywood-studio’s hun personeel nog twee weken uit. De crewleden van de vierde Matrix-film en Uncharted dreigden dan weer met een rechtszaak aan tegen een Duitse studio.
- Daarentegen heeft de pandemie een positief effect op streamingdiensten en Steven Soderberghs Contagion. De thriller uit 2011 kreeg een tweede leven en zowel scenarist Scott Z. Burns en regisseur Steven Soderbergh blikten terug op hun research. Ook andere virusfilms als Outbreak, 12 Monkeys en I Am Legend deden het heel goed.
- Tal van Hollywood-gezichten zoals James Gunn, Gal Gadot, William Shatner, Jake Johnson, Alan Menken en Patrick Stewart entertainden dan weer hun fans vanuit quarantaine.
- Bovendien deden velen een oproep om thuis te blijven, waaronder Meet the Parents-duo Robert De Niro en Ben Stiller, Alec Baldwin, Danny DeVito, Lindsay Lohan, de cast van Contagion en Samuel L. Jackson.
- Actrices Vanessa Hudgens en Evangeline Lilly werkten zich dan weer in de nesten dankzij hun tegendraadse opinies. Lilly haalde zich daarmee de woede van Sophie Turner op de hals, maar verontschuldigde zich.
- Hollywood deed ook massaal aan liefdadigheid. Onder meer Ryan Reynolds, Lulu Wang, Amazon, James McAvoy en Steven Spielberg zetten zich in voor het goede doel.
- Tot slot kwamen onder meer Netflix, YouTube, Amazon en Apple tegemoet aan de grotere hoeveelheid mensen die thuiswerken en verlaagden ze hun bandbreedte. Daardoor moest de Franse lancering van Disney+ echter uitgesteld worden.
Bron: IndieWire