Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

18.03.2020

Zweedse en Italiaanse filmverdelers zoeken alternatieven voor afgelaste bioscoopreleases

door Vertigo

Een aantal Zweedse distributeurs slaan de handen in elkaar met het Göteborg Film Festival om arthousefilms die door het coronavirus geen bioscooprelease zullen krijgen uit te brengen via het video-on-demand-platform Draken Film.

Bovendien willen ze bioscoopuitbaters een hart onder de riem steken door vijftig procent van de opbrengst uit nieuwe abonnees van Draken Film aan een selectie onafhankelijke Zweedse cinema’s te schenken. Daaruit zullen de gebruikers zelf kunnen kiezen.

Tot de eerste reeks titels behoren Céline Sciamma’s Portrait de la jeune fille en feu, Hlynur Pálmason’s A White, White Day, Kirill Mikhanovsky’s Give Me Liberty, Haifaa al-Mansours The Perfect Candidate en Mona Chokri’s La femme de mon frère.

Ondertussen overwegen Italiaanse distributeurs om films waarvan de bioscooprelease in het water viel te verkopen aan tv-zenders en streamingdiensten als Netflix. In totaal zou het om ongeveer zeventig binnen- en buitenlandse titels gaan.

Daarvan zou veertig procent op tv of een streamingplatform kunnen terechtkomen. De films zouden iets duurder verkocht worden en het verschil zou naar de distributeurs en de bioscoopuitbaters gaan om het verlies voor beiden te beperken.

Bron: Deadline, Variety

Lees meer over: