Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

22.03.2020

Amerikaanse bioscopen rekenen op overheid om faillisementen af te wenden

door Vertigo

Momenteel ligt in de Verenigde Staten een wetsvoorstel op tafel om tot 1,3 biljoen dollar overheidssteun te verlenen aan bedrijven en werknemers die geïmpacteerd zijn door de coronacrisis.

Volgens John Fithian, de voorzitter van de Amerikaanse National Association of Theatre Owners, moet het voorstel goedgekeurd worden om de ondergang van de bioscoopsector te voorkomen.

“Van de ene dag op de andere is onze sector veranderd van één die 15 miljard dollar per jaar opbrengt, waarvan 11 miljard dollar uit ticketverkoop en 4 miljoen dollar uit snacks, naar één die drie of vier maanden lang geen cent gaat opbrengen,” zegt hij.

Hoewel het grootste deel van het bioscooppersoneel tijdelijk de laan werd uitgestuurd, moeten bioscopen nog steeds huur, water, gas en elektriciteit betalen. Fithian waarschuwt dat de meeste cinema’s zullen failliet gaan als er geen overheidssteun komt.

Daarnaast wil hij dat de wetgeving omtrent kleine bedrijfsleningen versoepeld wordt. “Zo kunnen de bedrijven overeind blijven en heeft het personeel nog een werkplek om naar terug te keren als de crisis voorbij is,” zegt Fithian.

“We willen dat de overheid rechtstreeks steun verleent aan onze werknemers zodat ze hun huishuur kunnen betalen en boodschappen kunnen doen, maar ook wij hebben steun nodig zodat ze hun job kunnen behouden,” vervolgt hij.

Tot slot doet Fithian een oproep aan de studio’s om hun uitgestelde blockbusters op het grote scherm en niet rechtstreeks op video-on-demand uit te brengen: “We hebben iets nodig om te vertonen als we terug de deuren openen.”

Bron: Variety