Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.03.2020

China rekent op Avengers, Avatar en Nolan om bioscopen nieuw leven in te blazen

door Vertigo

In China zijn momenteel zeshonderd tot zevenhonderd bioscopen heropend en om de box-office terug op gang te trappen wordt er een beroep gedaan op enkele Amerikaanse blockbusters: de vier Avengers-films, Avatar en Christopher Nolans Inception en Interstellar.

Die films deden het stuk voor stuk heel goed in China. De Avengers-franchise bracht er in totaal 1,3 miljard dollar op, Avatar een toen historische 202 miljoen dollar, Inception 68,5 miljoen dollar en Interstellar 122 miljoen dollar.

In tegenstelling tot de heruitgave van Chinese kaskrakers als Wolf Warrior 2 en The Wandering Earth gaat echter niet de volledige opbrengst naar de bioscoopuitbaters. De Hollywoodstudio’s krijgen nog steeds vijfentwintig procent van de ticketverkoop.

Het Chinese publiek kwam in het verleden al massaal opdagen voor de 3D-heruitgave van Titanic in 2012 en voor de lang uitgestelde bioscooprelease van Spirited Away in 2018. De films brachten respectievelijk 145 en 69 miljoen dollar op.

Tot slot komt er mogelijk een staartje aan het box-office-duel tussen Avengers: Endgame en Avatar. De eerste is op dit moment de succesvolste film aller tijden met 2,798 miljard dollar, maar wordt misschien terug ingehaald door de tweede (2,744 miljard dollar).

Bron: THR