Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

18.03.2020

Amerikaanse box-office kijkt tegen enorm verlies aan door massale sluitingen

door Vertigo

Na AMC, Regal Cinemas, Alamo Drafthouse en Landmark Theatres heeft ook de Amerikaanse bioscoopketen Cinemark al zijn filialen gesloten om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden.

Daardoor zijn in de Verenigde Staten tachtig procent van de zalen dicht. AMC voorspelt dat hun afdelingen zes tot twaalf weken zullen gesloten zijn, waardoor ze mogelijk pas eind mei zouden heropenen.

In dat geval kijkt de Amerikaanse box-office tegen een verlies van twee miljard dollar aan ofwel bijna één vijfde van de totaalopbrengst van vorig jaar (11,3 miljard dollar).

Bovendien rijst de vraag of de zalen voorzichtig zullen geöpend worden door ze slechts voor de helft te vullen en of er grote releases zullen zijn om publiek te lokken. Vele studio’s zullen namelijk eerst hun marketingcampagnes terug op gang moeten trappen.

Volgens sommigen speelt ook de comeback van sportevenementen een belangrijke rol, omdat ze vaak gebruikt worden om films te promoten. Tot slot zal na het uitstel van talrijke blockbusters ook de releasekalender grondig moeten herbekeken worden.

Bron: The Playlist

Lees meer over: