Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

18.03.2020

Naast Contagion winnen nog virusfilms aan populariteit

door Vertigo

Naast Steven Soderberghs Contagion winnen nog een aantal films over virussen, pandemiën en andere apocalyptische scenario’s aan populariteit door de COVID-19-uitbraak.

In de Verenigde Staten is Outbreak momenteel de op zes na meest bekeken film op Netflix. De film van Wolgang Petersen steeg de voorbije week 91 plaatsen in de lijst met populairste films op de Internet Movie Database en staat nu op nummer 32.

Terry Gilliams 12 Monkeys klom 137 plaatsen naar nummer 178, de recente documentaire Pandemic: How to Prevent an Outbreak 437 plaatsen naar nummer 267 en de Zuid-Koreaanse film Flu 794 plaatsen naar nummer 525.

Op iTunes is Contagion dan weer de op één na populairste film in de VS. Outbreak staat op nummer 40, I Am Legend op nummer 60 en de Australische documentaire Coronavirus op 159.

“Voor sommige mensen neemt de angst alleen maar toe als ze er niet mee geconfronteerd worden,” zegt filmcriticus Charles Bramesco.

Contagion en Outbreak of films met minder letterlijke scenario’s zoals 28 Days Later bieden de mogelijkheid om onrechtstreeks het einde van de wereld te beleven en te zien wat er overblijft.”

“Het is een manier om ons voor te bereiden op rampscenario’s,” vervolgt hij. “Het ondenkbare wordt denkbaar gemaakt en er wordt gespeculeerd over de impact op de gemiddelde mens.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: