Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

20.03.2020

Juryvoorzitter Spike Lee reageert op uitstel filmfestival Cannes

door Vertigo

Spike Lee zal normaal dit jaar optreden als juryvoorzitter van de officiële competetie in Cannes en keurt het uitstel van het festival naar ten vroegste eind juni goed.

“Ik ga volledig akkoord met artistiek directeur Thierry Frémaux en het filmfestival van Cannes,” zegt hij. “De wereld is veranderd en verandert nog elke dag. Mensen sterven en de Franse president heeft al meermaals gezegd dat we in een soort oorlogstijd leven. De dingen waar we van houden zoals cinema, televisie en sport zijn nu minder belangrijk.”

Verder blijft hij paraat om de jury te leiden als het festival op een latere datum doorgaat. “Laten we niet vergeten dat Cannes het grootste filmfestival en platform voor cinema ter wereld is en ik de eerste zwarte juryvoorzitter zal zijn,” zegt hij.

“Ik weet ook niet wat er morgen gaat gebeuren,” vervolgt hij. “Iedereen moet bidden dat we ons hier doorslaan, een vaccin vinden en als wereld terug overeind krabbelen, zowel fysiek, emotioneel als financieel. Dit is geen grap of een film.”

Lee zit momenteel in zelf-quarantaine met zijn gezin en zegt: “We doen wat iedereen probeert te doen: ons verenigen, elkaar graag zien en de storm uitzitten. Mensen worden ontslagen en weten niet waar hun volgende loon vandaan zal komen of hoe ze hun kinderen gaan teruggzien. Wie gaat er voor de kinderen zorgen als de scholen gesloten zijn? Het zijn gekke tijden.”

Tot slot uit hij ook kritiek op de Amerikaanse president Donald Trump omdat hij COVID-19 onlangs ‘het Chinese virus’ noemde. “Daar moet hij mee ophouden,” zegt Lee. “Hij brengt Aziatische-Amerikanen in gevaar. Is er niemand in zijn entourage die hem kan zeggen dat hij ermee moet stoppen? Dit helpt totaal niet. Hopelijk zal zijn achterband dat begrijpen. Je kan zoiets niet zomaar zeggen.”

Bron: IndieWire