Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.03.2020

Contagion-scenarist snoeihard voor corona-aanpak Donald Trump

door Vertigo

Scott Z. Burns, de scenarist van Steven Soderberghs pandemiethriller Contagion, heeft van leer getrokken tegen de maatregelen van de Amerikaanse president Donald Trump tegen de verspreiding van het coronavirus.

Toen hij in 2011 research deed voor Contagion was de Verenigde Staten volgens Burns beter voorbereid op een pandemie en stonden er teams klaar om in te grijpen. Trump is naar eigen zeggen echter geen fan van mensen die zitten te wachten op werk.

“Ik vraag mij af wat hij van brandweermannen vindt,” zegt Burns. “Zij zitten vaak niks te doen, maar je kunt geen kazerne bouwen als je huis in brand staat.”

“Jammer genoeg heeft de regering beslist dat ze de zaken zo gaan aanpakken en daardoor lopen we achterstand op,” vervolgt hij. “Het is angstaanjagend hoe weinig er in de VS getest wordt op het coronavirus in vergelijking met in andere landen.”

Op de koop toe gebruikt Trump de dreiging om zijn politieke agenda te pushen. Zo dringt hij aan op het bouwen van een muur tussen de VS en Mexico om COVID-19 buiten te houden.

“We moeten geen spelletjes spelen met onze grenzen, maar onze mensen verzorgen,” zegt Burns. “Ik vind het verbazingwekkend dat onze regering het volk niet duidelijk kan informeren over hoe ze zich kunnen beschermen en hoe wij de situatie opvolgen.”

“Op YouTube doet een liedje uit Vietnam de ronde waarin wordt uitgelegd hoe belangrijk het wassen van je handen is,” vervolgt hij. “Waarom maakt onze overheid niet zo’n boodschappen van algemeen nut? Zo moeilijk is dat niet.”

Burns voegt eraan toe dat er naar de medische instanties moet geluisterd worden en vindt het hallucinant dat Contagion, waarin een virus wereldwijd 26 miljoen doden eist, werkelijkheid lijkt te worden.

“Ik had het nooit voor mogelijk gehouden dat we door de leiders van ons land zo weerloos zouden zijn,” zegt hij. “De regering en de Republikeinse partij willen de mensen zogezegd beschermen met een muur, maar ze kunnen nog geen testkits maken.”

Bron: IndieWire