Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

11.03.2020

Cannes-voorzitter in de verdediging na bericht dat festival coronaverzekering geweigerd zou hebben

door Vertigo

Cannes-voorzitter Pierre Lescure zegt dat het filmfestival, gepland van 12 tot en met 23 mei, zal afgelast worden als de verspreiding van het coronavirus in Frankrijk en de rest van de wereld verergert.

“We blijven vrij optimistisch dat de epidemie zijn hoogtepunt zal bereiken eind maart zodat we eind april iets opgeluchter kunnen ademhalen,” zegt hij. “We zijn ons echter bewust van de situatie en gaan het festival indien nodig afblazen.”

Lescure heeft ook uitgelegd waarom de organisatie onlangs een voorstel van de verzekeringsmaatschappij afsloeg om zich alsnog in te dekken tegen afgelasting door pandemieën en epidemieën.

“Het aanbod was volledig buiten proportie,” zegt hij. “We kregen slechts de kans om ons voor 2 miljoen euro in te dekken, terwijl ons budget 32 miljoen euro bedraagt. Dat stelt niks voor. De verzekeringsmaatschappij probeerde ons duidelijk uit te buiten en uiteraard hebben we bedankt.”

Tot slot voorziet Lescure in geval van afgelasting geen gelijkaardige problemen als bij het geschrapte South by Southwest-festival, waar één derde van het personeel ontslagen werd om de financiële schade te beperken. “Onze spaarpot zorgt ervoor dat we op zijn minst één jaar zonder inkomsten kunnen overleven,” zegt hij.

Bron: IndieWire