Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

24.12.2020

Vertigo-flashback 2020: juni

door Vertigo

Begin juni stonde de Verenigde Staten in rep en roer nadat de Afro-Amerikaanse man George Floyd in Minneapolis omkwam door het hardhandig optreden van een politieagent.

Zowel in Minneapolis als daarbuiten vonden betogingen tegen racisme en politiegeweld plaats en verschillende Hollywoodgezichten en –bedrijven namen het op voor de betogers.

Sommige sterren zoals John Cusack en Timothée Chalamet betoogden mee en John Boyega zette naar eigen zeggen zijn carrière op het spel met een Black Lives Matter-speech in Londen. Hij kreeg echter steun uit Hollywood en reageerde opgelucht.

Anderen steunden de Black Lives Matter-beweging vanop afstand. Zo schreef Arnold Schwarzenegger een opiniestuk, maakte Spike Lee een kortfilm en deden bedrijven als J.J. Abrams’ Bad Robot, A24 en Disney schenkingen aan organisaties die racisme bestrijden.

Ook de Belgische filmgezichten Matthias Schoenaerts en Adil El Arbi en Bilall Fallah uitten hun verontwaardigheid over de dood van Floyd en tegelijkertijd werd er opgeroepen om de Amerikaanse politie minder budget te geven of te hervormen.

Als gevolg van de Black Lives Matter-beweging scoorden films over racisme in de VS. Online werden kijktips gedeeld, waaronder alternatieven voor The Help. Onder meer The Help-actrice Bryce Dallas Howard wees er namelijk op dat er betere opties zijn.

HBO Max verwijderde dan weer Gone with the Wind omwille van zijn racistische inhoud. De beslissing werd bekritiseerd binnen HBO en daarbuiten.

Ondertussen deed Gone With the Wind het uitstekend op video-on-demand. Uiteindelijk werd de film weer op HBO Max gezet met een woordje uitleg over de historische context waarin hij werd gemaakt.

Nadat de fysieke editie van het festival werd afgelast, maakte Cannes zijn 2020-selectie bekend. Daartoe behoorden Thomas Vinterbergs Drunk, de Studio Ghibli-prent Earwig and the Witch en twee films van Steve McQueens anthologie Small Axe.

Spike Lee’s Da 5 Bloods zou oorspronkelijk in Cannes te zien zijn, maar verscheen op Netflix. De film kreeg overwegend positieve recensies en groeide uit tot een streaminghit.

Verder kregen de Belgische bioscopen toestemming om op 1 juli te heropenen. Daar kwamen heel wat coronamaatregelen en een aangepast programma aan te pas. De releases van blockbusters als Tenet en Mulan werd namelijk opnieuw uitgesteld.

Ook de Oscaruitreiking van 2021 werd opgeschort, net als de BAFTA– en Golden Globes-uitreikingen. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences blikte alvast vooruit naar 2024, wanneer een aantal nieuwe diversiteitsnormen van kracht worden.

In juni nam de filmwereld afscheid van The Lord of the Rings-acteur Ian Holm en Batman Forever-regisseur Joel Schumacher. Zowel Holm als Schumacher werden uitgebreid herdacht.

Daarnaast kwam J.K. Rowling opnieuw onder vuur te liggen voor transfobe uitspraken, eerst in een reeks tweets en daarna in een essay.

Haar uitspraken werden veroordeeld door Harry Potter-acteurs Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint en Fantastic Beasts-acteur Eddie Redmayne.

Christopher Nolan kreeg dan weer kritiek omdat hij volgens zijn The Dark Knight Rises-actrice Anne Hathaway geen stoelen zou toelaten op de set. Het bleek echter om een misverstand te gaan.