Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.06.2020

Gone with the Wind opnieuw beschikbaar op HBO Max

door Vertigo

Gone with the Wind werd onlangs van HBO Max gehaald omwille van zijn racistische inhoud, maar is ondertussen weer beschikbaar met de nodige historische context.

Zo staat er een filmpje bij waarin filmprofessor Jacqueline Stewart uitlegt dat Gone with the Wind het zuiden van de Verenigde Staten voor de Amerikaanse Burgeroorlog afschildert als een idyllische plek zonder de wreedheid van slavernij weer te geven.

“Sinds de film werd aangekondigd, stuit hij al op kritiek,” zegt Stewart. “Producent David O. Selznick was zich er van bewust dat de zwarte gemeenschap bezorgd was over de manier waarop het onderwerp slavernij en de zwarte personages werden aangepakt.”

Stewart voegt eraan toe dat de zwarte castleden van Gone with the Wind de wereldpremière in Georgia niet mochten bijwonen en dat Hattie McDaniel, die voor de film als eerste Afro-Amerikaanse actrice een Oscar won, tijdens de uitreiking niet bij haar blanke tegenspelers mocht zitten.

Daarnaast werd er ook een debat van een uur genaamd The Complicated Legacy of Gone with the Wind toegevoegd. Het gesprek vond plaats op het Turner Classic Film Festival in april vorig jaar en werd geleid door auteur en geschiedkundige Donald Bogle.

Bron: IndieWire

Lees meer over: