Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

12.06.2020

Academy neemt duizelingwekkende stappen om Oscars diverser te maken

door Vertigo

Na de #OscarsSoWhite-controverse van 2015 formuleerde de Academy of Motion Picture Arts and Sciences enkele doelstellingen om voor meer gelijkheid en diversiteit te zorgen. Eén daarvan was om het aantal vrouwelijke en niet-blanke leden te verdubbelen.

Dat is gelukt, maar de Academy wil ook de komende jaren blijven inzetten op inclusiviteit. Zo zullen in de toekomst enkel films die voldoende inclusief zijn in aanmerking kunnen komen voor Oscars.

De precieze regels worden later onthuld en zullen voor het eerst van toepassing zijn op de Oscars van 2022. Vanaf dan zullen er ook weer standaard tien genomineerden zijn voor Beste Film, in plaats van vijf tot tien, om een diverser deelnemersveld te krijgen.

Verder zullen leden van de Academy vanaf 2021 het hele jaar door naar kandidaten kunnen kijken, waardoor er hopelijk een diversere groep films onder de aandacht komt.

Daarnaast zullen de raad van bestuur en het personeel van de Academy jaarlijks verplicht een opleiding rond onbewuste vooroordelen moeten volgen. Ook de ongeveer 9.000 Academy-leden zullen daar de kans toe krijgen.

Bron: THR