Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.06.2020

HBO Max verwijdert Gone with the Wind tijdelijk omwille van racistische inhoud

door Vertigo

HBO Max heeft Gone with the Wind tijdelijk uit zijn aanbod verwijderd. “De film is een product van zijn tijd en beeldt enkele etnische vooroordelen uit die jammer genoeg alomtegenwoordig zijn in de Amerikaanse samenlevering,” zegt de streamingdienst.

“Wanneer de film opnieuw beschikbaar is, zal hij vergezeld gaan van een discussie over zijn historische context en een verwerping van de vooroordelen die erin aan bod komen.”

“We zullen echter de originele versie blijven vertonen. Als we een rechtvaardigere, gelijkere en inclusievere toekomst willen creëren, moeten we eerst onze geschiedenis onder ogen zien en begrijpen.”

De beslissing van HBO Max volgt kort op een opiniestuk in de krant Los Angeles Times waarin 12 Years a Slave-scenarist John Ridley oproept om de film van streamingdiensten te halen omdat hij slavernij romantiseert en stereotypen van niet-blanke mensen opvoert.

Ridley suggereerde ook om de film te presenteren met tekst en uitleg over zijn context en met een aantal andere films om een breder en vollediger beeld van slavernij te geven.

Lees zijn opiniestuk hier.

Bron: IndieWire

Lees meer over: