Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

07.06.2020

J.K. Rowling opnieuw onder vuur voor transfobe uitspraken

door Vertigo

J.K. Rowling ligt opnieuw onder vuur voor transfobe uitspraken. De Harry Potter-auteur en Fantastic Beasts-scenariste reageerde op een artikel getiteld Creating a more equal post COVID-19 world for people who menstruate.

“Mensen die menstrueren,” schreef Rowling. “Ik ben zeker dat daar vroeger een woord voor bestond. Kan iemand mij helpen? Wumben? Wimpund? Woomud?”

Verschillende Twitteraars reageerden dat ook transseksuele en non-binaire mensen menstrueren, waarop Rowling schreef waarom ze het concept gender belangrijk vindt.

“Als gender niet bestaat, is er geen aantrekking tussen mensen van hetzelfde geslacht en worden de levenservaringen van vrouwen overal ter wereld uitgewist,” tweette ze.

“Ik ken en hou van transgenders, maar het concept gender uitwissen zorgt ervoor dat velen niet meer op een betekenisvolle manier over hun leven kunnen praten,” vervolgde ze.

“Het idee dat vrouwen als ik, die al tientallen jaren met transgenders meeleven en een verwantschap voelen omdat ze even kwetsbaar zijn als vrouwen, een hekel hebben aan transgenders omdat ze geloven in het concept gender, is onzin.”

“Elke transgender heeft het recht om te leven op een manier die voor hen authentiek en comfortabel aanvoelt. Ik zou opkomen voor jullie als jullie gediscrimineerd zouden worden, maar tegelijkertijd is mijn leven getekend door het feit dat ik een vrouw ben. Ik denk niet dat het hatelijk is om dat te zeggen.”

De Gay and Lesbian Alliance Against Defamation reageert: “J.K. Rowling blijft een aanhanger van een ideologie die bewust feiten over genderidentiteit en transganders verdraait. In 2020 is er geen excuus om transgenders te viseren.”

Bron: THR

Lees meer over: