Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

29.12.2018

Vertigo-flashback 2018: september

door Vertigo

In september vonden de filmfestivals van Venetië, Toronto en Oostende plaats. Alfonso Cuaróns Roma ging in Italië met de Gouden Leeuw aan de haal en ook Damien Chazelles First Man, Yorgos Lanthimos’ The Favourite, Bradley Coopers A Star Is Born, Brady Corbets Vox Lux en Paul Greengrass’ 22 July vielen er in de smaak. De Suspiria-remake van Luca Guadagnino’s zorgde dan weer voor verdeeldheid.

Ook in Canada stonden tal van wereldpremières op het programma, niet in het minst die van Felix van Groeningens Beautiful Boy. Ook Steve McQueens Widows, Claire Denis’ High Life, Barry Jenkins’ If Beale Street Could Talk en Jonah Hills Mid90s scoorden. Daarentegen waren de reacties op Shane Blacks The Predator, Xavier Dolans The Death and Life of John F. Donovan en Jeremy Saulniers Hold the Dark een pak gemengder.

Rond The Predator ontstond daags voor de première nog opschudding toen uitkwam dat Black een zedendelinquent had gecast in de film. Vooral actrice Olivia Munn was overstuur en werd bovendien door de regisseur en de cast in de steek gelaten tijdens een persmoment in Toronto.

Op het Ensor-gala in Oostende kwam Michaël R. Roskams Le fidèle als grote winnaar uit de bus. Hij deelde de prijs voor Beste Film met Sahim Omar Kalifa’s Zagros en won nog vijf andere Ensors waaronder Beste Regie en Beste Acteur (Mathias Schoenaerts).

Hollywood was ondertussen in de ban van de Joker dankzij een eerste, tweede en derde blik op Joaquin Phoenix als de Batman-slechterik in een geplande solofilm van Todd Haynes. Tegelijkertijd werd er nog steeds van een spin-off rond Jared Leto’s Joker en Margot Robbie’s Harley Quinn gesproken.

Tenslotte nam de filmwereld afscheid van acteerlegende Burt Reynolds.