Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

05.09.2018

Eerste reacties op Paul Greengrass’ 22 July online

door Vertigo

Na de eerste trailer zijn de eerste reacties op Paul Greengrass’ 22 July binnen. Daarin speelt Anders Danielsen Lie de beruchte Noorse terrorist Anders Breivik, die op 22 juli 2011 77 mensen om het leven bracht in Oslo en op het eiland Utøya.

Volgens IndieWire is 22 July een meeslepend drama en blijft Greengrass zowel trouw aan zijn vorige films gebaseerd op waargebeurde tragedies zoals Bloody Sunday en United 93, maar verlegt hij zijn grenzen. Zo zou hij niet meer berusten op de beruchte shaky cam, maar op statische composities en langere shots.

Variety vergelijkt Greengrass’ versie van het verhaal met een andere van eerder dit jaar, U – July 22. Daarin werd Breiviks slachtpartij op brutale wijze gereconstrueerd, terwijl Greengrass voor een intelligente, ernstige en grijze aanpak gekozen heeft. Zijn film zou ietwat mechanisch aanvoelen, waardoor de vraag rijst of het verhaal wel kan gebracht worden met zowel tact als gevoel.

The Hollywood Reporter noemt 22 July zowel een spannende weergave van de feiten als een sombere blik op de nasleep. “De film ontpopt zich tot een aangrijpend rechtbankdrama en een enorm emotioneel verhaal van een familie die zich over de gebeurtenissen heen probeerde zetten.”

The Telegraph schrijft dat sommige stukken moeilijk zijn om te bekijken, maar dat het uiteindelijk om een scherpe, doortastende en moreel ernstige film gaat.

Cinevue prijst Greengrass’ keuze om Breiviks moordpartij niet nodeloos te rekken. Er wordt wel kritiek geüit op de Engelse accenten van de Noorse acteurs die het naturalisme zouden ondergraven.