Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

11.09.2018

Eerste reacties op Jonah Hills regiedebuut online

door Vertigo

Met Mid90s zet Jonah Hill de stap van acteur naar regisseur. Het coming-of-age-drama gaat over een jongen (Sunny Suljic uit Yorgos Lanthimos’ The Killing of a Sacred Deer) die probeert te ontsnappen aan de mishandeling van zijn oudere broer (Lucas Hedges) door zich bij een bende skaters aan te sluiten.

Als we de eerste reacties uit Toronto, waar Mid90s zijn wereldpremière beleefde, mogen geloven, heeft Hill een beloftevol, nieuw carrièrepad ingeslagen.

The Hollywood Reporter vergelijkt de film met Greta Gerwigs Lady Bird en beschrijft hem als een pareltje waarvoor Hill minstens evenveel uit zijn eigen jeugd putte als uit artistieke observatie.

Variety noemt het een pittige en onsentimentele blik op rebelse jeugd. “Hill maakt er bijna een documentaire van en niet alleen door zijn ongepolijste, realistische stijl,” klinkt het.

Volgens IndieWire is Mid90s op het eerste gezicht een typische coming-of-age-film, maar door het zelfvertrouwen van Hill komt hij toch fris over. Bovendien zou Hill dankzij zijn eigen ervaring als acteur genuanceerde en realistische vertolkingen uit zijn cast hebben gehaald.

Ook /Film prijst Hills regiedebuut als een oprecht coming-of-age-verhaal dat echte wijsheid bevat en een inzicht verschaft in de drijfveer van jonge mannen.

Tenslotte spreekt Collider over een ambitieuze, zelfverzekerde en rijke parel die duidelijk maakt hoeveel Hill heeft geleerd van de regisseurs waar hij mee samenwerkte. Toch zou hij niet zomaar Martin Scorsese (The Wolf of Wall Street), de Coens (Hail, Caesar!) en Bennett Miller (Moneyball) imiteren, maar zijn eigen ding doen.