Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.09.2018

Shane Black excuseert zich voor casting zedendelinquent in The Predator

door Vertigo

Vlak voor de wereldpremière op het filmfestival van Toronto is Shane Blacks The Predator het onderwerp van een controverse. Black castte namelijk zijn vriend Steven Wilder Striegel in de film, een acteur die in 2010 veroordeeld werd tot zes maanden cel voor het verleiden van een 14-jarig meisje op het internet.

Actrice Olivia Munn bracht Striegels verleden aan het licht. Zij draaide samen met hem een scène waarin hij haar personage probeert te versieren. Studio 20th Century Fox greep onmiddellijk in en knipte de scène uit de film.

“Wij waren niet op de hoogte van meneer Striegels achtergrond toen hij werd aangenomen,” zei een woordvoerder van Fox. “Dat komt onder meer omdat wij de achtergrond van acteurs niet mogen controleren.”

Black raakte reeds vijf jaar voor zijn arrestatie met Striegel bevriend en wist dus wel af van het seksueel misdrijf. “Ik wou een vriend uit de nood helpen,” zei de regisseur. “Ik kan erin komen dat sommigen het daar niet mee eens zijn, aangezien hij veroordeeld werd voor gevoelige en ernstige feiten. Volgens mij raakte hij echter verstrikt in een nare situatie en werd hij het slachtoffer van een seksuele uitspatting.”

Na zijn vrijlating had Siegel al rolletjes in Blacks Iron Man 3 en The Nice Guys. “Ik ken hem al 14 jaar,” zei de acteur. “Shane kan voor zichzelf opkomen, maar ik ben er zeker van dat hij mij niet zou gecast hebben als hij vond dat ik een gevaar was voor mijn omgeving.”

Munn was “verrast en verontrust” toen ze ontdekte dat Black had gezwegen over Striegels verleden, maar opgelucht met Fox’ beslissing om hem uit de film te knippen.

Later kwam Black op zijn woorden terug en beweerde dat hij Striegels zaak niet helemaal kende. “Nu ik het nieuws heb gelezen, ben ik jammer genoeg tot het besef gekomen dat hij mij om de tuin heeft geleid,” zei hij. “Ik wilde graag geloven dat hij de waarheid sprak en ik ben een voorstander van tweede kansen. Soms blijkt dat die echter niet zo verdiend als je aanvankelijk gehoopt had.”

“Ik ben heel teleurgesteld in mijzelf,” voegde de regisseur eraan toe, “en wil mij verontschuldigen tegenover iedereen die ik nu en vroeger teleurgesteld heb door hen met Steve in contact te brengen zonder dat ze er iets in te zeggen hadden.”

Bron: IndieWireIndieWire