Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

30.08.2018

Eerste reacties op nieuwe Yorgos Lanthimos online

door Vertigo

Het filmfestival van Venetië blijft de prestigieuze premières maar aan elkaar rijgen. Na Damien Chazelles First Man en Alfonso Cuaróns Roma was het de beurt aan The Favourite, de nieuwe langspeler van Yorgos Lanthimos (The Killing of a Sacred Deer).

Daarin bekampen Rachel Weisz en Emma Stone elkaar om het lievelingetje van de Britse koningin Anne (Olivia Colman) te worden. De film was net als First Man en Roma een dikke hit bij de critici.

Volgens Cinevue is het Lanthimos’ “toegankelijkste, genietbaarste, ontroerendste en oprechtste film tot nu toe” en “een heerlijk entertainend kostuumdrama met schunnigheid en intelligentie op overschot”. Ook Variety vindt The Favourite heel toegankelijk en bovendien enorm gevat, stijlvol en misanthropisch. The Guardian beschrijft de film als “punk” en “spectaculair smerig”.

The Film Stage prijst de film als een “knotsgekke, indringende close-up van drie vrouwen met een attitude die hun mannelijke tegenhangers doet verbleken”. Ook IndieWire zet de drie hoofdrolspeelsters in de bloemetjes en noemt de film “zowel tragisch als hilarisch” en Lanthimos’ “grootste verwezenlijking”. Volgens CineRoom zullen Colman, Weisz en Stone het tijdens de Oscaruitreiking volgend jaar met elkaar moeten uitvechten.

Ontdek nog meer uitzinnige reacties en een eerste fragment uit de film hieronder:

https://twitter.com/arthurorm/status/1034968020664311809