Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

30.12.2020

Vertigo-flashback 2020: december

door Vertigo

In december kondigde Warner Bros. aan dat al zijn 2021-films zoals Godzilla vs. Kong, The Suicide Squad en Dune in de VS net als Wonder Woman 1984 tegelijkertijd in de bioscoop en op HBO Max zouden verschijnen.

De beslissing werd bekritiseerd door onder meer de Amerikaanse bioscoopketen AMC, Christopher Nolan, The Suicide Squad-regisseur James Gunn, Dune-regisseur Denis Villeneuve en Judd Apatow.

Godzilla vs. Kong– en Dune-productiehuis probeerde zelfs een stokje voor de releasestrategie te steken. Universal en regisseurs Aaron Sorkin, Patty Jenkins, Steven Soderbergh en George Clooney relativeerden de hetze dan weer.

Wonder Woman 1984 deed het ondanks de steeds negatievere reacties goed aan de box-office en schreef het beste Amerikaanse openingsweekend sinds het begin van de coronacrisis op zijn naam. Bijgevolg werd er plots werk gemaakt van een threequel.

Disney kondigde tijdens zijn jaarlijkse Investors Day tal van nieuwe Star Wars-, Marvel, Pixar– en andere projecten aan, waarvan een groot deel voor Disney+. Bovendien onthulde Disney dat de streamingdienst wordt uitgebreid met volwassen films en series.

Shia LaBeouf kwam onder vuur te liggen nadat hij door zijn ex-vriendin en Honey Boy-tegenspeelster FKA Twigs werd beschuldigd van misbruik. Honey Boy-regisseuse Alma Har’el distantieerde zich van LaBeouf en Netflix schrapte een Oscarcampagne voor zijn rol in Pieces of a Woman.

Tom Cruise kreeg dan weer kritiek voor een uitbarsting op de set van Mission: Impossible 7, waarbij hij enkele crewleden de huid vol schold omdat ze de coronamaatregelen niet naleefden. Ex-Scientology-lid en Old School-actrice Leah Remini haalde stevig uit naar Cruise, maar George Clooney en een anoniem crewlid namen het voor hem op.

Verder nam de Vlaamse filmwereld afscheid van Windkracht 10-acteur Ludo Busschots en de internationale van acteurs Hugo Keays-Byrne (Mad Max), Tommy Lister (The Dark Knight), Jeremy Bulloch (Star Wars) en de Zuid-Koreaanse regisseur Kim Ki-duk.

Overal ter wereld doken 2001: A Space Odyssey-achtige monolieten op, waaronder in het Vlaamse Baasrode en Kanne. In Baasrode bleek het alvast om een grap te gaan.

Tot slot werd er uitgebreid teruggeblikt op filmjaar 2020. Sound of Metal van het Belgische productiehuis Caviar werd geëerd door de internationale filmpers, waaronder IndieWire, Entertainment Weekly, The Playlist en critici uit Boston, Chicago en Florida.

Ook Cahiers du cinéma, The New York Times, Sight & Sound, The Hollywood Reporter, Barack Obama, Pedro Almodóvar, Rotten Tomatoes en Metacritic publiceerden lijstjes met de beste films van 2020.

Lees meer over: