Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

09.12.2020

Aaron Sorkin en Patty Jenkins relativeren Warner Bros-hetze

door Vertigo

In tegenstelling tot Christopher Nolan en vele anderen in de filmsector maakt regisseur Aaron Sorkin (The Trial of the Chicago 7) zich geen zorgen om Warner Bros.’ beslissing om volgend jaar al zijn films in de bioscoop en op HBO Max uit te brengen.

“We zijn allemaal bang dat alles nu zal veranderen, bioscopen arthouses zullen worden en de films die jij en ik maken enkel nog op streamingdiensten zullen bekeken worden,” zegt Sorkin in een gesprek met Wonder Woman 1984-regisseuse Patty Jenkins.

“Ik denk echter niet dat het zo ver gaat komen,” vervolgt hij. “Het idee van samen met een publiek iets te beleven houdt al vierduizend jaar stand. In de bioscoop kan iedereen samen lachen, naar adem snakken, stil zijn en het laatste shot van een film voelen nazinderen.”

Volgens Jenkins creëert Warner Bros’ strategie gezonde competitie. “Eén studio zal slim genoeg zijn om tegen de stroom in te gaan, zijn films geen gelijktijdige bioscoop- en streamingrelease te geven en zo de filmmakers en bioscopen aan zijn kant te krijgen,” zegt ze.

Hoewel Wonder Woman 1984 dezelfde behandeling krijgt als Warner Bros’ 2021-films, is Jenkins het eens met Christopher Nolan dat de strategie op lange termijn nefast is voor de filmsector.

Jenkins wil met Wonder Woman 1984 de mensen een hart onder de riem steken tijdens de pandemie, maar daarna onmiddelijk weer voor de bioscoopervaring kiezen. “Ik maak films voor het grote scherm,” zegt ze.

Bron: The Playlist