Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

11.12.2020

Judd Apatow, Dune-cast en Directors Guild hekelen Warner Bros’ 2021-releasestrategie

door Vertigo

Hoewel zijn Universal-komedie The King of Staten Island door de coronacrisis een gelijktijdige bioscoop- en VOD-release kreeg, is Judd Apatow niet te spreken over Warner Bros’ plannen om hun 2021-films tegelijk in de bioscoop en op HBO Max uit te brengen.

“Ik ben er Universal door gaan appreciëren,” zegt Apatow. Hij bepaalde namelijk samen met de distributeur de releasestrategie van The King of Staten Island, terwijl Warner Bros. een eenzijdige beslissing nam.

“Het is een beetje shockerend dat ze blijkbaar niemand hebben gebeld,” zegt Apatow. “Dat getuigt van een gebrek aan respect waar je wel vaker over hoort in showbusiness, maar iedereen met wie je samenwerkt zo behandelen is verbijsterend.”

Ook de Directors Guild of America vindt het ongehoord dat Warner Bros. niet op voorhand communiceerde. “We beseffen dat de sector niet immuun is voor de gevolgen van de coronacrisis, maar dit zal onze leden zwaar raken,” staat te lezen in een open brief.

Zowel Apatow als de DGA onderstrepen ook dat acteurs en regisseurs vaak een aandeel in de box-officewinst krijgen, dat voor Warner Bros’ 2021-films mogelijk veel kleiner zal zijn.

“Warner Bros’ nieuwe releasestrategie belemmert onze leden niet alleen om hun films te vertonen zoals ze bedoeld waren, maar heeft ook een effect op hun inkomen,” schrijft de DGA.

Onlangs haalde ook Denis Villeneuve in een essay uit naar Warner Bros, wiens Dune door de releasestrategie is geïmpacteerd. Hij kreeg ondertussen de steun van zijn Dune-acteurs Josh Brolin en Jason Momoa, die het essay deelden op Instagram.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Josh Brolin (@joshbrolin)

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Jason Momoa (@prideofgypsies)

Bron: The Playlist, The Playlist, IndieWire