Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

11.12.2020

Ook Denis Villeneuve maakt brandhout van Warner Bros’ 2021-releasestrategie

door Vertigo

Na Christopher Nolan heeft ook Denis Villeneuve stevig uitgehaald naar Warner Bros’ beslissing om Dune en al zijn andere 2021-films in de VS tegelijkertijd in de bioscoop en op HBO Max uit te brengen.

In een essay voor de entertainmentnieuwssite Variety schrijft Villeneuve dat de beslissing niet gemotiveerd is door liefde voor cinema of voor het publiek, maar door de schuldenberg van 150 miljard dollar van Warner Bros’ moederbedrijf, de telecomreus AT&T.

Dune staat in het teken van cinema en het publiek, maar AT&T is bekommerd om zijn zijn eigen voortbestaan op de beurs,” schrijft Villeneuve.

“Omdat HBO Max tot nu toe een mislukking is, heeft Warner Bros. beslist al zijn 2021-films op te offeren in een wanhopige poging om de aandacht van het publiek te trekken,” vervolgt hij.

Villeneuve voegt eraan toe dat hij zich verraden voelt. “Films maken is teamwerk en berust op wederzijds vertrouwen,” schrijft hij. “Warner Bros. heeft duidelijk gemaakt dat ze niet meer tot hetzelfde team behoren.”

“Streaming kan geweldige dingen opleveren, maar geen grootschalige films als Dune,” vervolgt hij. “Dankzij Warner Bros. zal Dune de kans niet krijgen om te scoren aan de box-office, zal piraterij triomferen en is de Dune-franchise mogelijk ten dode opgeschreven.”

De regisseur benadrukt dat de bioscooprelease van Dune gepland staat voor oktober volgend jaar, wanneer het vaccinatieproces al vergevorderd is en de pandemie hopelijk achter de rug is.

Dune is de beste film die ik ooit heb gemaakt,” schrijft hij. “Mijn team en ik hebben er meer dan drie jaar van ons leven aan gewijd om er een unieke bioscoopervaring van te maken. Het beeld en geluid werden nauwgezet ontworpen voor het grote scherm.”

Verder onderstreept Villeneuve ook het sociale en culturele belang van bioscopen en doet een oproep aan AT&T om ze te beschermen. “Lang leve de bioscoopervaring,” besluit hij.

Bron: Variety