Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.12.2021

Vertigo-flashback 2021: maart

door Vertigo

Maart 2021 was een woelige maand voor het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Eerst ontstond er ophef rond de mogelijke benoeming van Siegfried Bracke tot voorzitter.

Daarna kwam er veel protest tegen de voordracht van Merlina-scenarist Jef Elbers als VAF-bestuurslid omwille van zijn seksistische, homofobe en transfobe uitspraken.

Het Vlaams Belang, die Elbers voordroeg, nam het aanvankelijk voor hem op, maar trok na kritiek van de Vlaamse minister van Gelijke Kansen Bart Somers en aftredend VAF-voorzitter Kenneth Taylor later zijn kandidatuur in.

Uiteindelijk stelde het VAF een nieuwe raad van bestuur samen met Bracke als voorzitter en Dimitri Hoegaerts als Elbers’ vervanger.

De uitreiking van de Golden Globes werd overschaduwd door de beschuldigingen van corruptie en discriminatie tegen de organisatie, de Hollywood Foreign Press Association. Die kondigde kort daarop plannen aan voor meer diversiteit en gelijkheid en stuurde ze na aanhoudende kritiek van onder meer Time’s Up verder bij.

Na hetze rond zogezegde privéberichten over zijn kannibalistische fantasieën werd Armie Hammer beschuldigd van verkrachting. Daardoor verloor hij zijn laatste geplande filmrol en kwamen de releases van Taika Waititi’s Next Goal Wins en Kenneth Branaghs Death on the Nile, waar Hammer in meespeelt, in het gedrang.

De jarenlange campagne van fans om een director’s cut van Zack Snyder’s Justice League uit te brengen, wierp in maart zijn vruchten af met de release van de film, die matig werd onthaald door de pers maar een hit werd op het Amerikaanse streamingplatform HBO Max.

Ondanks Snyders ideeën voor sequels en spin-offs zette Warner echter een punt achter zijn visie voor het DC-filmuniversum, tot ongenoegen van de fans.