Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.12.2021

Belgische cultuursector protesteert massaal tegen sluiting

door Vertigo

In Brussel betoogde de Belgische cultuursector tegen de sluiting van de bioscopen en theaterzalen. Het ging om een vredevol en stilstaand protest op de Kunstberg met optredens en speeches van onder meer Stany Crets, die opriep tot de betoging, en Michael De Cock, artistiek directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg.

“De betoging is bedoeld om de ongelijkheid en irrationaliteit van de regels aan te kaarten,” zegt organisatrice Katrien Vermeir. “Na twee jaar stilstand is dat een heel belangrijke boodschap.”

“Het is een warme oproep dat we opnieuw open mogen, want we hebben al heel wat geïnvesteerd en ontwikkeld om dat te kunnen doen,” vervolgt ze. “We voelen ons enorm geviseerd.”

Crets wil met de protestactie voornamelijk aanklagen dat de regering een jojobeleid voert en geen langetermijnvisie heeft. Hij benadrukt dat de cultuursector voor het eerst is verenigd omdat alle voorstellingen zijn verboden, ongeacht het aantal bezoekers.

Ondertussen hebben naast Cinema Palace, Cinema Galeries, Kinograph en Cinema Vendôme ook de Brusselse bioscopen Cinéma Le Stockel, Cinema Nova en White Cinema besloten om open te blijven.

Bron: De Standaard

Lees meer over: