Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

13.03.2021

Wordt seksistische, homofobe en transfobe Merlina-scenarist VAF-bestuurslid?

door Vertigo

(Merlina, Postbus X) werd onlangs door het Vlaams Belang voorgedragen om de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds te vervoegen.

Nu blijkt uit een interview met Jeroen Struys van De Standaard dat Elbers, een voormalige Vlaams-nationalistische protestzanger, er racistisch, sekistisch en homo- en transfoob gedachtegoed op nahoudt.

Zijn mogelijke toetreding tot het VAF, dat op 17 maart over de benoeming van de nieuwe bestuursleden beslist, botst dan ook frontaal met de herhaaldelijke oproep van de Vlaamse cultuursector om meer op gelijkheid en diversiteit in te zetten.

Elbers moest in het verleden al voor de rechtbank verschijnen wegens het controversiële lied Mohammed Ambras. Tegenwoordig schrijft hij opiniestukken voor het rechtse weekblad ’t Pallieterke.

Daarin haalde hij onder meer uit naar de vrouwen die Bart De Pauw van grensoverschrijdend gedrag beschuldigen. Zo schreef hij dat de vrouwen in kwestie ‘enflammeuses‘ zijn en zich schuldig maakten aan ‘seksuele uitlokking gevolgd door afwijzing’.

“Ik zou ze bij de VRT niet te eten willen geven, al die canapeuses, die per vaginam hun plaatsje behaald hebben en daarna in de soep spuwen,” zegt Elbers in De Standaard.

“Die dames hebben zich interessant gemaakt met #MeToo en hopen nu vast een standbeeld te krijgen,” vervolgt hij. “Ik ben tegen dat militante feminisme.”

In een ander stuk voor ’t Pallieterke hekelde Elbers de LGBTQ-gemeenschap. Zo schreef hij dat Vlaanderen in de ban is van ‘de gekketransgenderziekte’ en de openbare omroep kinderen met ‘aberrante vormen van seksualiteit’ confronteert.

“Ik heb op Ketnet dingen gezien die echt vunzig waren,” zegt Elbers aan De Standaard. “Het is precies of heterofilie abnormaal wordt. Iedereen moet homofiel zijn, dat wordt opgehemeld.”

Elbers voegt eraan toe dat hij niets tegen andere vormen van seksualiteit heeft, maar vindt dat ze niet als normaal moeten bestempeld worden.

“De normale seksualiteit is nog altijd de heteroseksualiteit,” zegt hij. “Transseksualiteit is abnormaal en dat zeg ik zonder waardeoordeel: het is niet de norm, dus ab-normaal.”

Verder geeft Elbers toe dat hij naar aanleiding van Belgian Pride in 2015, het Belgische equivalent van de Gay Pride Parade, een homofoob rijmpje schreef.

“Ik vind een Gay Pride echt vies,” zegt Elbers. “Het exhibitionisme op die karren, die strontkarren, met hun spulleke in een suspensoir. Mannen die elkaar aan het aflebberen zijn en vrouwen die elkaar aan het aflebberen zijn.”

Intendant Koen Van Bockstal kondigde onlangs aan dat VAF meer op gelijkheid en diversiteit gaat inzetten, maar dat vindt Elbers geen goed idee.

“Voor een audiovisueel product is diversiteit geen goede grond,” zegt Elbers. “Dan gaat men producten beginnen selecteren op hun politieke correctheid. Inclusie en diversiteit zijn politiek-correcte woorden. Wat bedoelen ze daar precies mee?”

“Als je een film maakt over negers, dan moet je negers ­gebruiken,” vervolgt hij. “Maak je een film over blanken, dan moet je blanken gebruiken. En als je een film maakt over een moeder, moet je een vrouw gebruiken. Ik ga niet meedoen aan de woke-gekte.”

Elbers vindt ‘neger’ overigens een normaal woord. “Het is niet omdat de Amerikanen dat door hun slavenverleden not done vinden, dat wij dat niet meer zouden mogen gebruiken,” zegt hij. “Ik ben tegen politieke correctheid.”

Daar gaat Elbers zich echter naar eigen zeggen niet door laten beïnvloeden, moest hij tot bestuurslid van het VAF worden benoemd. Hij verwijst naar zijn functie als bestuurslid van de Vlaamse audiovisuele commissie van 1994 tot 1997, voordat het VAF werd opgericht.

“Toen ik in de Vlaamse audiovisuele selectiecommissie zat, heb ik nooit een project afgewezen omdat de regisseur links was, of voorgetrokken omdat die rechts was,” zegt hij.

Bron: De Standaard

Lees meer over: