Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

28.12.2019

Vertigo-flashback 2019: september

door Vertigo

Joker kreeg na zijn wereldpremière tijdens het filmfestival van Venetië zowel een staande ovatie als de Gouden Leeuw. Tegelijkertijd werd in de pers gevreesd dat de prent zou aanzetten tot geweld, maar Venetië-directeur Alberto Barbera nam het voor de film op.

In de aanloop naar de Amerikaanse bioscooprelease nam de Joker-controverse toe. Hoofdrolspeler Joaquin Phoenix probeerde eraan te ontsnappen, maar regisseur Todd Phillips, acteur Robert De Niro, Warner Bros. en vele anderen mengden zich in het debat.

De hetze zorgde ervoor dat Warner Bros. geen journalisten uitnodigde op de première in de VS en dat het Amerikaanse leger werd ingezet om een oogje in het zeil te houden tijdens vertoningen van de film. Ook de politie en de bioscopen waren voorbereid.

Crazy Rich Asians-scenariste Adele Lim keerde het vervolg de rug toe omdat ze minder zou betaald worden dan haar mannelijke collega. Regisseur Jon M. Chu schaarde zich achter haar en tal van vrouwen deelden gelijkaardige verhalen op sociale media.

Marvel-fans vierden dan weer feest toen Disney en Sony hun geschil bijlegden en Spider-Man zijn triomfantelijke terugkeer maakte naar het Marvel Cinematic Universe.

Tot slot deed Tim Mielants’ De Patrick het na een moeizame start beter aan de Belgische bioscoopkassa en werd hij geselecteerd voor verschillende internationale filmfestivals. Op Fantastic Fest in het Amerikaanse Austin viel hij zelfs tweemaal in de prijzen.