Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.09.2019

Amerikaans leger bereidt zich voor op mogelijke Joker-incidenten

door Vertigo

Het hoofdpersonage in Todd Phillips’ Joker vertoont gelijkenissen met moordlustige eenzaten zoals de dader van de schietpartij in Aurora, Colorado. Daarbij kwamen twaalf mensen om tijdens een voorstelling van The Dark Knight Rises.

Omdat er gevreesd wordt voor gelijkaardige incidenten zal het Amerikaanse leger extra oplettend zijn. Hoewel de FBI hen al een aantal sociale media-berichten over aanvallen op Joker-vertoningen doorspeelde, werden er voorlopig geen specifieke plannen of geloofwaardige dreigingen ontdekt.

Intussen is Phillips opnieuw ingegaan tegen de beschuldigingen dat zijn film geweld zou uitlokken. “Joker is een fictief verhaal over een fictief personage,” zegt hij, “wat niet uitsluit dat het een weerslag heeft op de echte wereld.”

Phillips begrijpt ook niet waarom de John Wick-films dan weer niet onder vuur ligt. “John Wick is een blanke man die 300 mensen vermoordt en iedereen lacht zich een breuk,” zegt hij.

Tot slot weerlegt Phillips de gelijkenissen met de dader van de schietpartij in Aurora. “Hij was duidelijk instabiel,” zegt hij. “In tegenstelling tot wat er beweerd wordt, was hij echter niet verkleed als de Joker. Daar gaat onze film dus niet over.”

Bron: IndieWire, IndieWire

Lees meer over: