Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.09.2019

Ongelijke lonen zorgen voor vertrek Crazy Rich Asians 2-scenariste

door Vertigo

De sequel op de box-office-hit Crazy Rich Asians zal het zonder Adele Lim, de schrijfster van het origineel, moeten stellen. Zij verliet namelijk het project omwille van een loonsgeschil.

Naar verluidt werd Lim een salaris van 110.000 dollar aangeboden, terwijl haar coscenarist Peter Chiarelli 800.000 tot 1 miljoen dollar zou ontvangen. Volgens decWarner Bros-bonzen had het verschil te maken met ervaring. Lim zou hebben aangeklopt bij studiohoofd Toby Emmerich, maar hij zou de kant van zijn personeel hebben gekozen.

Voor Crazy Rich Asians bedacht Chiarelli het verhaal van Now You See Me 2 en schreef hij The Proposal. Lim is al bijna twintig jaar actief in de tv-wereld en werkte aan series zoals One Tree Hill en Private Practice.

“Als je op die manier geëvalueerd wordt, weet je meteen hoe ze mijn bijdrage zien,” zegt Lim. Volgens haar worden gekleurde schrijvers alleen maar aanvaard als “sojasaus”, met andere woorden om een script van meer specifieke culturele details te voorzien.

Na Lims vertrek zou Warner Bros. moeite gehad hebben om een vervanger te vinden en een tegenvoorstel gedaan hebben dat in de buurt kwam van een gelijke verloning. Lim sloeg het aanbod echter af.

“Pete heeft mij enorm veel gesteund,” zegt ze, “maar mijn salaris zou niet mogen afhangen van de vrijgevigheid van een blanke mannelijke schrijver.”

“Als ik al geen gelijk loon kan krijgen na Crazy Rich Asians, hoe moet het er dan voor iemand anders aan toegaan?” vervolgt ze. “Je wordt geëavalueerd op basis van je vorige films, maar gekleurde vrouwen komen daar nooit voor in aanmerking. Op die manier is gelijkheid onhaalbaar.”

Bron: The Playlist

Lees meer over: