Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

24.09.2019

Joaquin Phoenix, regisseur & nabestaanden schietpartij mengen zich in Joker-debat

door Vertigo

In 2012 werden twaalf mensen doodgeschoten tijdens een vertoning van The Dark Knight Rises in het Amerikaanse Aurora. Nu maken de nabestaanden zich zorgen in Joker, die volgens sommigen zou kunnen aanzetten tot geweld.

Ze roepen niet op tot een boycot, maar vragen in een open brief aan Warner Bros om hen te steunen in de strijd tegen vuurwapens.

Ondertussen heeft hoofdrolspeler Joaquin Phoenix gereageerd op de beschuldiging dat Joker te veel sympathie zou tonen voor de schurk. Eerder ontvluchtte hij de vraag tijdens een interview met The Telegraph.

“De meesten onder ons kennen het verschil tussen goed en kwaad,” zegt de acteur, “en mensen zonder moreel besef interpreteren alles zoals ze willen, of het nu om liedjesteksten of boeken gaat. Het is niet aan de filmmaker om het publiek daarin te onderwijzen. Dat likt volgens mij voor de hand.”

“Je weet niet wat er bij iemand de stoppen zal doen doorslaan,” vervolgt hij. “Misschien is het wel de vraag die we ons nu aan het stellen zijn. Je kan ze toch niet inslikken omdat iemand er mogelijk slecht op gaat reageren? Het is ongemakkelijk, maar we mogen niet bang zijn om over deze problemen te praten.”

“De film gaat over jeugdtrauma en een gebrek aan liefde en medeleven in de wereld,” voegt regisseur Todd Phillips eraan toe. “Volgens mij kunnen mensen die boodschap wel aan. Ik vind het vreemd als ik gevraagd wordt mij in te beelden dat iemand er niet tegen zou kunnen, want ik oordeel niet graag over anderen.”

“Dan heb ik het nog niet eens gehad over films waarover gelijkaardige dingen werden gezegd, zoals Do the Right Thing,” vervolgt hij. “Het is shockerend en gênant om te suggereren dat die film geweld zou kunnen uitlokken.”

Bron: IndieWire, IndieWire