Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.09.2019

De Patrick wint twee prijzen op Fantastic Fest in Austin

door Vertigo

Op het Fantastic Fest in Austin is De Patrickvannacht bekroond als grote winnaar van de Next Wave Features-competitie. De film ging er aan de haal met de Prijs voor Beste Film en de Prijs voor Beste Regisseur. De Patrick is het speelfilmdebuut van Tim Mielants. In juli ging de film met Kevin Janssens in de hoofdrol al aan de haal met de Prijs voor Beste Regie op het Internationaal Filmfestival in het Tsjechische Karlovy Vary. Bij ons loopt de film sinds eind augustus in de bioscoop.

“Heel fijn dat deze film zo in de smaak valt aan de andere kant van Atlantische oceaan,” zegt Tim Mielants in een eerste reactie. “Ik hoop dat het iets universeels kan losmaken.”

Fantastic Fest is het belangrijkste genre-event in Noord-Amerika. Voor producent Bart Van Langendonck is het een déjà-vu. In 2011 won een andere van zijn producties, Rundskopvan Michaël R. Roskam, er namelijk exact dezelfde prijzen. Voor Rundskop betekende het de start van een mooie carrière.

De Patrick is een familiedrama over de eigenaardigheden van de mens, over loslaten en blij zijn met wie je bent. Patrick (Kevin Janssens) woont samen met zijn ouders op een naturistencamping. Wanneer zijn vader sterft, krijgt hij de leiding over de camping. Maar Patrick heeft andere zorgen. Hij is al een tijdje zijn favoriete hamer kwijt. De vaste bewoners willen dat hij iets met zijn leven doet, maar Patrick moet en zal zijn hamer terugvinden. Hoe langer hoe meer wordt zijn queeste een zoektocht naar zichzelf.

“Mielants gebruikt de fysieke naaktheid van zijn acteurs om het publiek te ontwapenen en complexe menselijke wezens neer te zetten die enkel en alleen op basis van hun personage kunnen worden beoordeeld,” zegt Evrim Ersoy, creative director van het Fantastic Fest.