Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.09.2019

Ontslag Crazy Rich Asians-scenariste lokt golf verhalen over ongelijke verloning uit

door Vertigo

Adele Lim, de coscenariste van Crazy Rich Asians, keerde onlangs de sequel de rug toe omdat ze minder zou betaald worden dan haar mannelijke collega.

In navolging van Lim hebben heel wat andere vrouwen een gelijkaardig verhaal verteld op sociale media onder de hashtag #NotWorthLess.

Zo hint schrijfster en regisseuse Minhal Baig (Hala) dat ze net als alle andere vrouwelijke medewerkers van de tv-serie Ramy niet teruggevraagd werd voor het tweede seizoen.

Scenariste Ashley Gable vertelt dan weer dat ze voor elke aflevering van The Mentalist, waarvoor ze ook als executive producer optrad, 25.000 dollar kreeg ofwel één derde minder dan haar mannelijke en later opgestarte tegenhangers.

Na aandringen steeg haar salaris uiteindelijk naar 30.000 dollar per aflevering waarop Warner Bros. zou gezegd hebben dat ze het maar moest aanvaarden en dankbaar zijn. Eén jaar later stapte ze op.

“Het is niet de schuld van de andere schrijvers,” zegt ze in een interview met Variety. “Ze verdienden elke cent, maar ik ook. Het is aan de studio om mannen en vrouwen een gelijk loon te geven.”

Tot slot onthult schrijfster Patricia Carr dat ze na een jarenlange samenwerking met de tv-zender CBS vroeg om de reeks NCIS: New Orleans te vervoegen.

Haar voorstel was om haar loon van haar vorige series te behouden, maar elk jaar 3 procent opslag te krijgen. CBS bood haar uiteindelijk 25 procent minder aan.

Carr sloeg het voorstel af en in haar plaats werd een man aangenomen met tien jaar minder ervaring. Hij werd meer aangeboden dan haar oorspronkelijke voorstel en werd nog geen jaar later ontslagen na klachten bij de HR-afdeling.

https://twitter.com/minhalbaig/status/1174368848604102657

Bron: Dark Horizons

Lees meer over: