Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

01.09.2019

Is Joker een gevaarlijke film?

door Vertigo

Joker kreeg na afloop van zijn wereldpremière tijdens het filmfestival van Venetië een staande ovatie van acht minuten lang, maar sommige critici vrezen dat de film verkeerd zou kunnen geïnterpreteerd worden.

Het hoofdpersonage Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) zou gelijkenissen vertonen met incels, een online groepering van onvrijwillig vrijgezelle mannen die geassocieerd worden met vrouwenhaat, racisme en geweld.

De beweging wordt gelinkt aan een aantal massamoorden in de Verenigde Staten. Zo zou de dader van de schietpartij in de Stoneman Douglas-school te Parkland, Florida banden gehad hebben met de incel-gemeenschap.

David Ehrlich van IndieWire schrijft dat Todd Phillips de Joker als een held afschildert. Hij vreest dat Arthur zo een rolmodel zou kunnen worden voor eenzame blanke mannen die aangetrokken zijn tot haatdragende ideologieën.

Volgens Jessica Kiang van The Playlist is het gevaar des te groter aangezien Joker gebaseerd is op een herkenbaar DC-personage, positieve recensies krijgt en mogelijk voor awards in aanmerking komt.

Tot slot vindt Peter Sciretta van /Film dat Joker de meest problematische film voor onredelijke mensen van de laatste tien jaar is.

De situatie doet denken aan Martin Scorsese’s Taxi Driver uit 1976, waardoor John Hinckley Jr. zich in 1981 liet beïnvloeden voor zijn moordpoging op de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan, en Oliver Stones Natural Born Killers uit 1994, een inspiratiebron voor de schietpartij in de Columbine High School in 1999.