Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.12.2021

Vertigo-flashback 2021: april

door Vertigo

In april 2021 vonden uitzonderlijk heel wat prijsuitreikingen plaats. Chloé Zhao’s Nomadland werd de grote winnaar van de BAFTA’s, de Independent Spirit Awards en de Oscars. Ook de Belgische productie Sound of Metal sleepte telkens meerdere trofeeën in de wacht.

De Oscarceremonie was goed voor enkele historische zeges, maar ook voor controverse rond de beslissing om te eindigen met de categorie Beste Acteur. Naar verluidt hoopte de organisatie op een postuum overwinning voor Chadwick Boseman (Ma Rainey’s Black Bottom), maar de prijs ging naar Anthony Hopkins (The Father).

Sia’s controversiële regiedebuut Music en de Donald Trump-docu Absolute Proof ’triomfeerden’ dan weer op de Razzies en op de Vertigo Awards moest Pulp Fiction voor het eerst zijn titel als Beste Film Ooit delen met Back to the Future.

Godzilla vs. Kong brak records aan de Amerikaanse en globale box-office en was in de VS ook op de streamingdienst HBO Max een ongezien succes.

No Country for Old Men– en The Social Network-producent Scott Rudin werd massaal beschuldigd van wangedrag door ex-medewerkers en nam na een mea culpa afscheid van Hollywood.

Na de nodige hetze rond een racistische verkiezingswet beslisten regisseur Antoine Fuqua en hoofdrolspeler Will Smith om hun slavernijdrama Emancipation niet in Georgia op te nemen, in tegenstelling tot Black Panther: Wakanda Forever-filmer Ryan Coogler.

In Californië moesten de biscoopketens Pacific Theatres en ArcLight Cinemas, waartoe de iconische Cinerama Dome behoort, voorgoed de deuren sluiten door de coronacrisis, tot ongenoegen van verschillende Hollywoodfiguren en met zware gevolgen voor de lokale box-office.