Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.04.2021

EXCLUSIEF: Belgische Sound of Metal-producent Bert Hamelinck reageert op Oscarzege

door Vertigo

Sound of Metal van het Belgische productiehuis Caviar heeft twee van zijn zes Oscarnominaties verzilverd: Beste Geluid en Beste Montage. Caviar-CEO en Sound of Metal-producent Bert Hamelinck reageert heel tevreden.

“We hadden het niet per se verwacht, maar van de Oscar voor Beste Geluid waren het meeste zeker,” zegt Hamelinck aan Vertigo.

Sound of Metal was ook genomineerd voor Beste Film, Beste Acteur (Riz Ahmed), Beste Acteur in een Bijrol (Paul Raci) en Beste Originele Scenario (Derek Cianfrance, Abraham Marder, Darius Marder).

“Wat mij betreft, had Riz moeten winnen,” zegt Hamelinck. “Zijn prestatie is heel goed en vernieuwend. Ik ben echter niet teleurgesteld. Het is al heel moeilijk om genomineerd te worden en ik vind niet dat de ene categorie meer waard is dan de andere.”

Hamelinck hoopt dat de Oscaroverwinningen van Sound of Metal meer deuren zullen openen in Hollywood. “We zijn natuurlijk niet aan ons proefstuk toe,” zegt hij en verwijst naar het succes van Caviars vorige Amerikaanse films zoals Chloé Zhao’s The Rider.

“Misschien zullen de mensen zich nu wel beginnen af te vragen wie we zijn en zullen we een stapje vooruit kunnen zetten,” voegt Hamelinck eraan toe.

De producent kreeg achteraf alvast felicitaties van onder meer Daniel Kaluuya en zangeres H.E.R., die voor Judas and the Black Messiah respectievelijk de Oscars voor Beste Acteur in een Bijrol en Beste Originele Nummer wonnen.

Ook Zhao, die voor Nomadland de Oscars voor Beste Film en Beste Regisseur kreeg, was enthousiast. “Chloé heeft luider gegild toen Sound of Metal de Oscar voor Beste Montage won dan ik,” zegt Hamelinck. Nomadland was in dezelfde categorie genomineerd.

Voor Hamelinck was zijn eerste Oscaruitreiking ondanks de coronamaatregelen een aangename ervaring. “Het leek wel een heel groot feest in een heel groot huis met een heel grote woonkamer en heel grote tuin,” zegt hij.

“De sfeer was gemoedelijk en intiem,” vervolgt hij en vond het systeem waarbij genomineerden om de beurt in de ruimte waar de prijzen werden uitgereikt moesten plaatsnemen net een pluspunt.

“Mensen die vorige edities bijwoonden vertelden me dat het moeilijk is om drie uur te blijven zitten, dus gelukkig gingen wij maar af en toe naar binnen en dan weer naar buiten” zegt Hamelinck. “Alles was ook strak georganiseerd.”

Tot slot blikt de producent terug op het parcours van Sound of Metal. “Ik denk dat de film het zover heeft geschopt omdat hij een universele snaar raakt,” zegt hij. “Hij vertelt een heel herkenbaar verhaal over iemand die met een beperking moet leren leven.”

Hamelinck heeft er geen spijt van dat de film geen globale bioscooprelease heeft gekregen maar wereldwijd op Amazon Prime werd uitgebracht. “Amazon heeft er het maximum uitgehaald,” zegt hij.

“Als de film in de zomer tussen de blockbusters was uitgekomen, is het nog maar de vraag of hij het even goed zou hebben gedaan,” vervolgt hij. “Nu hebben we heel positieve reacties gekregen en je merkte tijdens de Oscarceremonie dat de film zeer geliefd is.”