Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.04.2021

Alle Oscars 2021-records en historische momenten op een rijtje

door Vertigo

De 93e Oscars waren goed voor meerdere historische momenten. Zo kreeg Chloé Zhao (Nomadland) als eerste niet-witte vrouw de Oscar voor Beste Regisseur en als tweede vrouw ooit. Enkel Kathryn Bigelow (The Hurt Locker) ging haar voor.

Zhao werd ook na Parasite-producente Kwak Sin-ae de tweede Aziatische vrouw die een Oscar voor Beste Film in ontvangst mocht nemen.

Youn Yuh-jung (Minari) schreef geschiedenis als eerste Zuid-Koreaanse winnares in de categorie Beste Actrice in een Bijrol en Mia Neal en Jamika Wilson (Ma Rainey’s Black Bottom) werden de eerste zwarte vrouwen die in de categorie Beste Make-up en Haar wonnen. In totaal gingen 17 Oscars naar vrouwen, een nieuw record.

Ook regisseur Travon Free (Two Distant Strangers) boekte een historische zege door als eerste zwarte man de Oscar voor Beste Kortfilm te winnen.

Anthony Hopkins (The Father) is op 83-jarige leeftijd de oudste winnaar van de Oscar voor Beste Acteur geworden.

Regisseur en Pixar-bons Pete Docter brak dan weer het record van meeste overwinningen in de categorie Beste Animatiefilm. Docter won voor Soul en eerder voor Up en Inside Out.

Door de coronacrisis mochten in 2021 films van streamingdiensten die geen bioscooprelease kregen naar de Oscars meedingen en bijgevolg sleepten er nog nooit zoveel een prijs in de wacht.

Netflix won zeven Oscars voor vijf verschillende films, waaronder Ma Rainey’s Black Bottom en Mank, en Amazon Prime won er twee voor Sound of Metal. Samen vestigden ze een nieuw record van negen Oscars voor streamingfilms.

Bron: Deadline, Deadline, The Guardian, THR, Deadline, THR