Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

07.04.2021

No Country for Old Men- & Social Network-producent massaal van professioneel wangedrag beschuldigd

door Vertigo

In een stuk van de entertainmentnieuwssite The Hollywood Reporter wordt de Oscarwinnende producent Scott Rudin (The Hours, No Country for Old Men, The Social Network) door verschillende ex-medewerkers van professioneel wangedrag beschuldigd.

Zo zou Rudin, die bekendstaat als een uiterst opvliegende figuur, in 2012 een computerscherm op de hand van een assistent hebben stukgeslagen omdat de man er niet in was geslaagd om een vliegtuigticket voor een volgeboekte vlucht te bemachtigen.

“We waren allemaal in shock,” zegt producent Andrew Coles, die in 2012 als assistent voor Scott Rudin Productions werkt. “De bedrijfssfeer was sowieso heel intens – sommigen sliepen op kantoor en anderen kampten met haaruitval of maagzweren – maar dit was ongezien. Ik had nog nooit iemand zo de controle zien verliezen op de werkvloer.”

Caroline Rugo, die in 2018 tijdelijk voor Scott Rudin Productions aan de slag ging, zegt dat de producent op een gegeven moment een laptop tegen het raam van een vergaderzaal gooide en later ook een glazen kom naar een HR-medewerker wierp.

“Het is moeilijk om te zeggen of hij specifiek op de persoon in kwestie mikte, maar de glazen klom raakte de muur en de scherven vlogen in het rond,” zegt Rugo. “De HR-medewerker kreeg een paniekaanval en werd naar het ziekenhuis afgevoerd.”

Een andere voormalige assistent van Rudin zegt dat de producent ooit een gepofte aardappel naar zijn hoofd gooide toen hij aankondigde dat er iemand van indiedistributeur A24 op hem in de lobby wachtte, maar niet kon zeggen waarom.

Verder zou Rudin de aftiteling van zijn projecten veranderen, zowel om mensen te motiveren als om ze te straffen. Het slachtoffer van het computerschermincident zou drie keer de titel van associate producer hebben gekregen. Van mensen die ontslag nemen, zou Rudin dan weer uit wraak alle functies op IMDb verwijderen die ze tijdens hun carrière bij Scott Rudin Productions hebben uitgeoefend.

Hoewel gewelddadige incidenten bij Scott Rudin Productions naar verluidt schering en inslag zijn, lijkt de producent ermee weg te komen. Volgens The Hollywood Reporter worden klachten van pestgedrag in de doofpot gestopt en snel intern geregeld.

Bovendien moeten Rudins medewerkers doorgaans een overeenkomst ondertekenen, waarin staat dat ze zich niet negatief over het bedrijf mogen uitlaten, en vrezen velen voor vervolging als ze met hun verhaal naar voor zouden komen.

De voorgenoemde Coles hoopt dat mensen zich niet laten afschrikken, zeker nu Hollywood na de val van Harvey Weinstein machtsmisbruik in al zijn vormen onder ogen durft te zien.

“Als we willen dat de dingen veranderen, moeten we openlijk praten over wat er gebeurd is en namen noemen,” zegt Coles. “Je kan niet ongestraft mensen misbruiken. Ik ben niet bang van Scott Rudin.”

In een reactie tweet producente Megan Ellison (Zero Dark Thirty), die in het verleden voor Rudin werkte, dat de beschuldigingen in het stuk van The Hollywood Reporter nog maar het topje van de ijsberg zijn.

“Net zoals met Harvey Weinstein het geval was, durven velen hun verhaal niet te vertellen,” schrijft Ellison. “Ze hebben daar ook een goede reden voor, aangezien Scott Rudin wraakzuchtig is en geen problemen heeft met liegen.”

https://twitter.com/meganeellison/status/1379833708509732868

Bron: THR, The Playlist