Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

28.12.2020

Vertigo-flashback 2020: oktober

door Vertigo

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen verscheen Borat Subsequent Moviefilm, waarin Sacha Baron Cohen met gevaar voor eigen leven de ambtstermijn van Donald Trump op de korrel nam.

De Borat-sequel kreeg grotendeels positieve recensies en werd een hit op Amazon Prime. Ondertussen ontstond controverse rond een bezwarende scène met Trumps advocaat Rudy Giuliani en kreeg Cohen het op Twitter aan de stok met Trump.

Cohen lanceerde een Oscarcampagne voor Maria Bakalova, die Borats dochter Tutar vertolkt, en steunde een crowdfundingcampagne voor Tutars babysitter Jeanise Jones, die niet wist dat ze in een film meespeelde en werkloos is door de coronacrisis.

Ondertussen schaarden tal van Hollywoodsterren zich achter Trumps concurrent Joe Biden, waaronder enkele Avengers-acteurs, Mel Brooks en Brad Pitt.

De bioscoopuitbaters kregen in oktober een zoveelste klap door het uitstel van No Time to Die naar 2021. Dat ontketende een nieuwe reeks verschuivingen van onder meer F9, Dune, The Batman en The Matrix 4.

Universal schoof dan weer Jurassic World: Dominion op en Disney besliste om Pixars Soul in landen waar Disney+ beschikbaar was rechtstreeks op de streamingdienst uit te brengen, tot ontsteltenis van de Europese bioscoopuitbaters.

De Amerikaanse bioscoopuitbaters waren ervan overtuigd dat No Time to Die werd uitgesteld omdat de bioscopen in New York City gesloten bleven en zetten de gouverneur van New York Andrew Cuomo onder druk.

Hij hield voet bij stuk, maar besloot na nieuw protest uit New York City en de rest van de wereld, dat sommige bioscopen in de staat New York mochten heropenen.

Cineworld, het moederbedrijf van de op één na grootste Amerikaanse bioscoopketen Regal Cinemas, sloot op eigen iniatief zijn Britse en Amerikaanse filialen en later gingen ook de bioscopen in Italië, Vlaanderen en meer weer dicht.

De grootste Amerikaanse bioscoopketen AMC deed er dan weer alles aan om het faillissement te vermijden, door allerlei maatregelen te nemen en privévertoningen aan te bieden.

Voor de streamingdienst Quibi zat het er amper zeven maanden na de lancering op. Terwijl er gezocht werd naar een overnemer, bleven de makers van de Quibi-serie This Is Clickbait verslagen achter.

Film Fest Gent bleef mits een aantal kleine aanpassingen gespaard van de tweede coronapiek en rijkte de Grand Prix voor Beste Film uit aan de docu Petite fille en een carrièreprijs aan Viggo Mortensen.

Tijdens de World Soundtrack Awards werd Hildur Guðnadóttir bekroond tot WSA Film Composer of the Year 2020 voor Joker. Al bij al blikte de organisatie van Film Fest Gent terug op een succesvolle editie.

Eind oktober overleed Sean Connery op 90-jarige leeftijd en brachten verschillende filmfiguren een laatste groet uit aan de legendarische James Bond– en Indiana Jones-acteur.