Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.12.2020

Vertigo-flashback 2020: juli

door Vertigo

Op 1 juli gingen de Belgische bioscopen weer open en aanvankelijk waren de bezoekscijfers bemoedigend. Vanaf 11 juli werd het echter verplicht om een mondmasker te dragen in de zalen en dat riep heel wat vragen op bij bioscoopuitbaters– en ketens.

Ondanks een lichte versoepeling voor eten en drinken daalden de bezoekscijfers aanzienlijk en werd er tevergeefs opgeroepen om de mondmaskerverplichting te herzien. Bijgevolg sloot Studio Skoop in Gent opnieuw de deuren.

Het uitblijven van een grote blockbuster als Tenet hielp niet. Uiteindelijk besliste Warner Bros. om de film eerst buiten de VS uit te brengen en werd de Belgische bioscooprelease gepland op 26 augustus.

Universal en de Amerikaanse bioscoopketen AMC sloten dan weer een historische deal om films sneller op video-on-demand uit te brengen. Andere studio’s en ketens waren echter niet meteen voor het idee te vinden.

Ondertussen maakte Matthias Schoenaerts zijn blockbusterdebuut op het kleine scherm met de Netflix-film The Old Guard. De comicverfilming kreeg grotendeels positieve recensies en groeide uit tot een van de grootste Netflix-hits ooit.

Ook Disney+ scoorde een hit met Hamilton. De gefilmde voorstelling van de Broadway-musical werd vol lof onthaald en bracht de streamingdienst heel wat nieuwe abonnees op. Netflix maakte zich echter geen zorgen.

In juli overleed de legendarische componist Ennio Morricone. Hij werd uitgebreid herdacht, onder meer door regisseurs John Carpenter en Edgar Wright. Verder rouwde Hollywood ook om de dood van regisseur Alan Parker.

Daarnaast beschuldigde Ray Fisher zijn Justice League-regisseur Joss Whedon van wangedrag op de set. Fisher nam het ook op voor vrouwen die Whedon in het verleden van wangedrag betichtten en deed er later net als Kevin Smith nog een schepje bovenop.