Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.07.2020

Belgische bioscopen eisen herziening mondmaskerregel na daling bezoekscijfers

door Vertigo

Sinds afgelopen zaterdag is het verplicht om een mondmasker te dragen in de Belgische bioscopen, maar de Federatie van Cinema’s van België (FCB) eist dat die regel wordt herzien.

De bezoekersaantallen van afgelopen weekend liggen volgens de FCB namelijk meer dan vijfentwintig procent lager dan in het weekend ervoor en ruim tachtig procent lager dan in hetzelfde weekend vorig jaar.

“België is het enige land in Europa waar zowel social distancing als het dragen van een mondmasker verplicht is,” laat de FCB weten. “Een bioscoop rendabel uitbaten was al bijzonder moeilijk door de eerder opgelegde restricties, maar wordt met deze bijkomende maatregel helemaal onmogelijk.”

Hoewel bioscoopgangers hun mondmasker even mogen afzetten om iets te eten of te drinken, is ook de verkoop van snacks en drank aanzienlijk gedaald.

Studio Skoop in Gent trekt extra hard aan de alarmbel. “Het eerste weekend was nog behoorlijk goed, maar de voorbije drie dagen is de verkoop gekelderd, tot minder dan de helft,” zegt uitbater Walter Vander Cruysse. “Als ­komend weekend niet beter is, moet ik de deuren sluiten.”

Bron: De Standaard

Lees meer over: