Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

30.07.2020

Disney wijst Universal-achtige deal met AMC rond snellere VOD-releases af

door Vertigo

Na zijn historische deal met Universal, waardoor films van de studio al na 17 dagen in de bioscoop op video-on-demand mogen verschijnen, heeft de bioscoopketen AMC een gelijkaardig voorstel gedaan aan andere filmstudio’s zoals Disney.

AMC krijgt tien procent van de VOD-opbrengst van Universal en vraagt aan de concurrentie 20 procent. Wellicht kreeg Universal gunsterige voorwaarden omdat het de eerste studio was die met de bioscoopketen in zee ging.

Verder wil AMC 2 procent minder betalen om films van deelnemende studio’s te vertonen. Zo zou de keten tweeënvijftig procent van de box-office-opbrengst krijgen in plaats van vijftig. Bij grote blockbusters komt dat neer op miljoenen dollars extra.

Tot nu toe zou buiten Universal echter nog geen enkele studio zijn ingegaan op het voorstel en Disney zou er zelfs uitdrukkelijk tegen zijn.

De studio vreest namelijk dat zijn gezinsvriendelijke films minder geld zullen opbrengen als ouders ze na drie weken voor twintig dollar kunnen huren in plaats van voor hen en hun kinderen apart bioscooptickets te kopen.

Bron: Variety

Lees meer over: