Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

30.12.2021

Vertigo-flashback 2021: oktober

door Vertigo

In oktober werd de filmwereld opgeschud door de tragische dood van director of photography Halyna Hutchins, die per ongeluk door Alec Baldwin werd doodgeschoten op de set van de western Rust.

Baldwin reageerde geschokt en ondertussen werd er volop naar een verantwoordelijke gezocht. Daarbij kwam de verdenking vooral op wapenexperte Hannah Gutierrez-Reed en eerste regieassistent Dave Halls te liggen. Volgens de openbare aanklager was er geen enkel cast- of crewlid vrijgesteld.

Scarlett Johansson trof een schikking in haar rechtszaak met Disney rond de gelijktijdige bioscoop- en streamingrelease van Black Widow en hield er naar verluidt 40 miljoen dollar aan over.

Hollywood vermeed een massale staking van crewleden toen de vakbond IATSE na moeilijke onderhandelingen een nieuwe deal sloot met AMPTP, een vereniging van film- en tv-producenten.

No Time to Die werd een hit aan de werelwijde box-office en scoorde onder meer in het Verenigd Koninkrijk, België en de VS. Ook Venom: Let There Be Carnage deed het uitstekend.

Op Film Fest Gent werd na een succesvolle start Gaspar Noé’s Vortex bekroond met de Grand Prix voor Beste Film. Daniel Pemberton (Enola Holmes, The Trial of the Chicago 7) won de Film Composer of the Year Award op de World Soundtrack Awards.