Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.10.2021

Eerste regieassistent Alec Baldwin-western Rust kwam al in opspraak voor dood DoP

door Vertigo

Dave Halls, de eerste regieassistent van de western Rust die Alec Baldwin het wapen overhandigde waarmee hij director of photography Halyna Hutchins per ongeluk doodschoot, kwam in het verleden reeds in opspraak.

Maggie Goll, een rekwisietenmaker en explosievenexpert, diende in 2019 een klacht in tegen Halls bij het productiehuis Blumhouse toen ze met hem samenwerkte aan de tv-serie Into the Dark.

Halls zou zich niet aan de veiligheidsvoorschriften omtrent vuurwapens en explosieven hebben gehouden. Volgens Goll liet hij acteurs regelmatig de set verlaten zonder dat ze hun wapens hadden afgegeven en hield hij geen veiligheidsbriefings.

Goll probeerde ook een klacht in te dienen bij de Directors Guild of America, maar tevergeefs. “Ik vind het vreselijk dat ik niet meer heb gepusht voor aansprakelijkheid en veiligheid,” zegt ze. “Sinds de dood van Halyna Hutchins vragen veel crewleden zich af of ze iets hadden kunnen doen om deze tragedie te voorkomen.”

Wat Goll betreft, zijn onveilige sets een algemeen probleem in Hollywood. “Wat er gebeurd is op de set van Rust, draait niet enkel om Dave Halls en is niet de schuld van één persoon,” zegt ze.

Daarom ijvert de International Alliance of Theatrical Stage Employees, een Noord-Amerikaanse vakbond voor crewleden waar Goll lid van is, voor meer veiligheid op sets in hun contractonderhandelingen met de filmstudio’s en tv-zenders.

Bron: The Guardian

Lees meer over: