Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

24.10.2021

Verantwoordelijke(n) voor dood Halyna Hutchins op westernset gevonden?

door Vertigo

In het onderzoek naar de dood van director of photography Halyna Hutchins op de set van de western Rust, die samen met regisseur Joel Souza per ongeluk werd neergeschoten door hoofdrolspeler Alec Baldwin, zijn twee mogelijke verantwoordelijken genoemd.

Het gaat enerzijds om de 24-jarige wapenexpert Hannah Gutierrez-Reed, de dochter van Thell Reed. Hij werkte als wapenexpert aan onder meer Tombstone, L.A. Confidential en Once Upon a Time in Hollywood.

In tegenstelling tot haar vader is Gutierrez-Reed onervaren. Dat gaf ze onlangs zelf toe naar aanleiding van haar eerste opdracht als wapenexpert, de western The Old Way met Nicolas Cage.

“Aanvankelijk was ik heel zenuwachtig en heb ik de job bijna geweigerd omdat ik twijfelde of ik er klaar voor was,” zei Gutierrez-Reed in de podcast Voices of the West. “Alles verliep echter heel vlot.”

Naar verluidt maakte Gutierrez-Reed echter fouten op de set van The Old Way. Zo zou ze een wapen aan de 11-jarige actrice Ryan Kiera Armstrong hebben overhandigd zonder een veiligheidscheck te doen.

“Ze was het wapen aan het herladen op de grond, waar er steentjes lagen en zo,” zegt een getuige. “We hebben het haar niet zien controleren en wisten niet of er iets in de loop zat.”

Het wapen werd uiteindelijk door andere crewleden ge├»nspecteerd. “Hannah was een beetje nonchalant met de wapens en zwaaide ze nu en dan in het rond,” zegt een andere getuige. “Ze heeft het wapen een paar keer op een onveilige manier geladen met losse flodders.”

Volgens een medewerker van Rust is Reed ‘een groentje’ en vonden er voor het tragische ongeluk al twee incidenten plaats waarbij crewleden per ongeluk schoten losten.

Naast Gutierrez-Reed wordt ook de eerste regieassistent Dave Halls (The Matrix Reloaded, Bad Santa) geviseerd. “Hij zou onze laatste verdedigingslinie moeten zijn en heeft ons in de steek gelaten,” zegt een anonieme bron. “Hij is de laatste persoon die het wapen had moeten inspecteren.”

Volgens een andere bron was het de taak van de eerste regieassistent om te testen of het wapen ‘hot’ was, geladen met echte kogels, of ‘cold’, geladen met losse flodders. Halls zou ‘cold gun’ hebben gezegd voordat hij het wapen aan Baldwin gaf.

Bron: HLN, New York Post

Lees meer over: