Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

04.10.2021

Kans op duizelingwekkende staking Hollywood-crewleden wordt steeds groter

door Vertigo

De International Alliance for Theatrical Stage Employees (IATSE), een vakbond voor crewleden binnen de Noord-Amerikaanse entertainmentsector, deed onlangs een oproep aan zijn leden om te stemmen over een mogelijke staking.

IATSE is al een tijdje aan het onderhandelen met de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), een vereniging van studio’s, tv-zenders en streamingdiensten, over een nieuw contract voor film- en tv-producties, maar bereikten een patstelling.

Nu heeft 98 procent van de vakbondsleden hun toestemming gegeven tot een staking. Daardoor heeft IATSE een belangrijke troef in handen en kan het de gesprekken met AMPTP hervatten. De vakbond ijvert onder meer voor minder lange werkdagen en eerlijke verloningen voor leden die aan streamingprojecten werken.

Als de twee partijen de komende dagen niet tot een akkoord komen, bestaat de kans dat de 60.000 crewleden die lid zijn van IATSE het werk neerleggen, waardoor tal van film- en tv-producties in de VS zouden stilliggen.

“Ik hoop dat de studio’s zullen zien en begrijpen hoe vastberaden onze leden zijn,” zegt IATSE-hoofd Matthew Loeb. “De bal ligt in hun kamp. Als ze een staking willen vermijden, zullen ze opnieuw rond de tafel gaan zitten en ons een redelijk voorstel doen.”

“We stellen onze IATSE-crewleden ten zeerste op prijs en zullen met hen blijven onderhandelen om te voorkomen dat de entertainmentsector stilvalt op zo’n cruciaal moment, nu hij nog aan het herstellen is van het economische leed veroorzaakt de coronacrisis,” reageert AMPTP.

“Het is mogelijk dat we tot een overeenkomst komen, maar beide partijen zullen op een eerlijke wijze met elkaar moeten samenwerken en bereid moeten zijn compromissen te sluiten en nieuwe oplossingen te overwegen om de problemen in kwestie op te lossen.”

Bron: Deadline

Lees meer over: