Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

27.12.2020

Vertigo-flashback 2020: september

door Vertigo

Begin september verscheen Mulan tegen een meerprijs op Disney+ in landen waar de streamingdienstbeschikbaar was. Terwijl Disney de lippen stijf op elkaar hield, deden er tegenstrijdige berichten de ronde over het succes van die strategie.

In sommige Europese en Aziatische landen was Mulan te zien op het grote scherm en werd hij een box-office-hit. De film stelde echter teleur in China omdat er daags voor de release geen media-aandacht meer aan werd besteed.

Mogelijk zat de controverse rond een van de filmlocaties daar voor iets tussen. Mulan werd namelijk deels opgenomen in de Chinese provincie Xinjiang, waar naar verluidt de moslimbevolking wordt onderdrukt.

Disney ging in de verdediging en werd door het Amerikaans Congres opgeroepen om een verklaring af te leggen. Ondertussen was het in België en een aantal andere landen wachten tot 4 december op de release van de film.

Tenet deed het wel goed in China en ploegde in de rest van de wereld voort. Warner Bros. was echter niet onder indruk en besliste om de bioscooprelease van Wonder Woman 1984 nog eens uit te stellen, ditmaal van begin oktober naar eind december.

Al snel was er weer sprake van een domino-effect en werden ook Candyman, Black Widow en meer uitgesteld. Bijgevolg zaten de Amerikaanse bioscoopuitbaters met de handen in het haar.

Warner Bros. had zijn eigen problemen en lag in de clinch met Ray Fisher omtrent zijn beschuldigingen van wangedrag tegen zijn Justice League-regisseur Joss Whedon.

De studio stelde een intern onderzoek in, waaraan Fisher zogezegd niet wilde meewerken. Hij beweerde echter het tegendeel en kreeg de steun van zijn Justice League-collega Jason Momoa. Fishers eigen motieven werden echter in vraag gesteld.

Verder moest Warner Bros. de shoot van The Batman stilleggen, nadat een cast- of crewlid besmet raakte met het coronavirus. Achteraf bleek het om hoofdrolspeler Robert Pattinson te gaan en na twee weken werden de opnames hervat.

Ook Netflix zat in de problemen. De Franse film Mignonnes, die onder meer in de VS op de streamingdienst verscheen, werd namelijk beschuldigd van het seksueel uitbuiten van jonge meisjes.

Hoewel Netflix uitlegde dat Mignonnes net een aanklacht is tegen het behandelen van kinderen als lustobject is, verloor het streamingplatform abonnees. De schade bleek echter mee te vallen.

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences kondigde in september nieuwe diversiteitsnormen aan voor de Oscarcategorie Beste Film. Sommige Hollywoodfiguren reageerden positief, anderen hadden er hun bedenkingen bij.

In Venetië won het warm onthaalde Nomadland van Chloé Zhao de Gouden Leeuw. De film viel later opnieuw in de prijzen op het Toronto International Film Festival.