Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

16.09.2020

Amerikaanse bioscoopuitbaters radeloos door gebrek aan nieuwe films

door Vertigo

Nu het erop lijkt dat er geen grote film meer zal verschijnen tot No Time to Die in november zitten de Amerikaanse bioscoopuitbaters met de handen in het haar. Tenet alleen is namelijk niet genoeg.

Tenet is een grote film, Christopher Nolan is een grote regisseur en Warner Bros. is een grote studio, maar ze hebben geen controle over het publiek,” zegt Mike Sodano, de uitbater van twee bioscopen in New Jersey.

“Ik weet dat het geen sprint, maar een marathon is,” vervolgt hij. “De Tenet-cijfers geven mij echter geen vertrouwen dat het publiek klaar is om weer naar de bioscoop te gaan.”

Volgens IMAX-CEO Richard Gelfond hangt het af van land tot land. “Waar mensen zich veilig voelen, gaan ze weer naar de bioscoop,” zegt hij. “De cijfers in China zijn bijvoorbeeld heel goed, maar in de VS kwam het publiek niet in even grote aantallen opdagen.”

Alle ogen zijn nu gericht op Disney en een mogelijk uitstel van Black Widow. “Christopher Nolan en Warner Bros. hebben een geweldig voorbeeld gesteld met Tenet,” zegt Brian Schultz, de CEO van de bioscoopketen Studio Movie Grill. “Nu is het aan de andere studio’s.”

Door het gebrek aan nieuwe films zijn sommige bioscopen zoals het Eclipse Theatre in Las Vegas zelfs nog niet heropend. “Als er slechts om de paar maanden een film is die het ok√© doet, heb je veel vaste kosten en geen inkomsten,” zegt uitbater Nic Steele.

Schultz noemt de situatie paradoxaal. “Als het publiek massaal terugkeert naar de bioscoop zullen de studio’s opnieuw films beginnen uit te brengen,” zegt hij. “Als de studio’s opnieuw films beginnen uit te brengen, zal het publiek terugkeren naar de bioscoop.”

Bron: Variety