Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

21.09.2020

Hollywoodsterren reageren op nieuwe Oscar-diversiteitsnormen

door Vertigo

Tijdens het Toronto International Film Festival hebben verschillende Hollywoodsterren hun mening gegeven over de nieuwe diversiteitsnormen waaraan films vanaf 2024 zullen moeten voldoen om kans te maken op de Oscar voor Beste Film.

“Het is een signaal dat vrouwen en niet-blanke mensen waardevol zijn,” zegt Selma-acteur David Oyelowo, die tijdens het festival zijn regiedebuut The Water Man voorstelde. “De sector zal irrelevant en overbodig zijn als deze verandering er niet komt.”

Ook Regina King haalde de selectie met haar regiedebuut One Night in Miami en hoopt dat er creatief met de diversiteitsnormen zal worden omgesprongen. “Voor rollen die niets met huidskleur hebben te maken, hoef je geen blanke acteurs te casten,” zegt ze.

“We moeten op een punt komen dat we verhalen kunnen vertellen zonder te praten over wie er ze heeft gemaakt, hoe ze zijn gemaakt en of alles eerlijk is verlopen,” zegt Idris Elba, de producent en hoofdrolspeler van de in Toronto vertoonde western Concrete Cowboy.

Daarentegen vindt Viggo Mortensen, wiens regiedebuut Falling eveneens voor het TIFF werd geselecteerd, de diversiteitsnormen geen goed idee. “Uiteindelijk komt het erop neer dat er mensen zullen uitgesloten worden en dat is discriminatie,” zegt hij.

Bekijk nog meer reacties hieronder:

Bron: Variety