Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

08.09.2020

Mulan-protest zwelt aan in verschillende Aziatische landen

door Vertigo

Disney ligt onder vuur omdat Mulan deels werd opgenomen in de Chinese provincie Xinjiang, waar de Oeigoeren, de plaatselijke moslimbevolking, naar verluidt massaal worden onderdrukt.

Bovendien worden in de eindgeneriek van de film acht overheidsinstellingen in Xinjiang bedankt, waaronder één in de stad Turpan. Daar zouden ruim een dozijn ‘heropvoedingskampen’ zijn waar Oeigoeren illegaal worden vastgehouden.

Volgens een schatting belandden al meer dan één miljoen Oeigoeren in dergelijke kampen, waar ze naar eigen zeggen op gruwelijke wijze worden geindoctrineerd, verplicht om te werken gesteriliseerd.

Op die manier zou de Chinese overheid het geboortecijfer van de moslimbevolking willen drukken. Zelf zegt China dat de kampen een vredevolle manier zijn om de veiligheid en de economische ontwikkeling in de regio te stimuleren.

Ondertussen wordt in Hongkong nog steeds opgeroepen om Mulan te boycotten nadat hoofdrolspeelster Yiu Lifei het hardhandige optreden van de lokale politie tijdens de pro-democratische betogingen afgelopen jaar goedkeurde.

Ook in Thailand en Taiwan wordt sinds vorig weekend de hashtag #BoycottMulan gebruikt om te protesteren tegen de groeiende inmenging van de Chinese overheid in beide landen.

Bron: THR, THR

Lees meer over: