Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.12.2020

Vertigo-flashback 2020: januari

door Vertigo

2020 was op zijn zachtst uitgedrukt een bijzonder jaar, maar begon zoals 2019 met Belgisch succes in Hollywood. Adil El Arbi en Bilall Fallah lieten namelijk Bad Boys for Life op de wereld los.

De Bad Boys-threequel kreeg positieve reacties en recensies en brak meerdere records aan de Amerikaanse box-office. Hij stond drie weken op nummer één en zou uiteindelijk de succesvolste film van 2020 worden in de Verenigde Staten.

Star Wars: The Rise of Skywalker werd dan weer de zevende Disney-film van 2019 die de kaap van de één miljard dollar rondde aan de globale box-office, maar stelde teleur in vergelijking met zijn voorgangers.

Ondertussen bleek dat er heel wat footage uit de film werd geknipt, waaronder van Kelly Marie Tran’s personage Rose, en deed er een complottheorie over een director’s cut van J.J. Abrams de ronde.

Verder lekten de titel, plot en schetsen van het oorspronkelijke idee voor de film uit. Die zou Star Wars: Duel of the Fates heten en geregisseerd worden door Colin Trevorrow.

Ook rond On the Record, aan documentaire over de beschuldigingen van seksueel misbruik tegen muziekproducent Russell Simmons, onstond controverse. Oprah Winfrey trok zich namelijk terug als executive producer omdat de film volgens haar nog niet klaar was.

Zowel de makers als één van Simmons’ vermeende slachtoffers en een aantal vrouwenrechtenorganisaties namen het echter voor On the Record op en de film werd warm onthaald tijdens het Sundance Film Festival.

Tot slot waren in januari de eerste gevolgen van de coronacrisis voor de filmwereld merkbaar. In China sloten duizenden bioscopen en in de VS werd Steven Soderberghs pandemiethriller Contagion plots massaal bekeken.